Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Regina-Mamă Elena se întoarce acasă

regina_elena.png

Sursa imaginii: 
https://casa-regala.blogspot.com

Pagina de istorie de azi se apleacă asupra unei reveniri acasă. Este vorba despre Regina-Mamă Elena, care va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I, pe 18 octombrie 2019.

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Regina-Mamă Elena a luat calea exilului de mai multe ori în viață. La vârsta de 14 ani, ea a ajuns pentru prima dată în exil, după o tentativă de lovitură militară menită a-l pune pe tron pe tatăl ei în dauna bunicului; s-a hotărât ca principele Constantin să petreacă un an cu familia sa în exil.

În 1917, regele Constantin al Greciei, tatăl Elenei, a fost forțat să abdice sub presiunea unui nou bombardament asupra Atenei, rege fiind numit fiul său, Alexandru. Atunci a început cel de-al doilea exil al Elenei care a plecat cu părinții săi la Lucerna, în Elveția.

Al treilea exil al său a început în 1932, după divorțul de regele Carol al II-lea, când a fost obligată să plece din țară prinr-un acord parafat de guvern. S-a stabilit la Florența, unde îl primea în vacanță, câte două luni pe an, pe cel care avea să devină Regele Mihai I al României.

Ultimul său exil a fost cel în care comuniștii au obligat-o să plece, împreună cu fiul său, Mihai, în 3 ianuarie 1948. 

După 37 ani de la moartea sa și 71 de ani când a luat calea exilului pentru ultima oară, Regina-Mamă Elena se întoarce acasă. Vineri, 18 octombrie 2019, pe Aeroportul Internațional Otopeni, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena. La aeroport va avea loc un ceremonial militar și religios. Apoi, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeș și nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități. Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală.

O carte de condoleanțe va fi deschisă la Palatul Elisabeta, de vineri, 11 octombrie. Ea va fi la dispoziția publicului până în ziua de luni, 21 octombrie 2019. Cei care doresc să aprindă lumânări și să depună flori ca omagiu față de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în fața Palatului Elisabeta din București sau la Curtea de Argeș, în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Prin intermediul biroului său de presă, Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena.

Familia Regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie 2019.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 7 octombrie 2019