Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste masive la Kiev față de posibila autonomie a Donbassului

Proteste masive la Kiev față de posibila autonomie a Donbassului

Mii de persoane au protestat la Kiev față de înțelegerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu Moscova, prin care ar putea garanta autonomie teritoriilor din est, controlate de separatiștii pro-ruși. Reprezentanții Ucrainei și Rusiei au ajuns săptămâna trecută la o înțelegere privind alegerile din regiunea Donbass și legislația privind statutul său special.

 

Cu toate acestea, mulți ucraineni au considerat înțelegerea ca fiind o încălcare a promisiunilor făcute de Zelenski în timpul campaniei electorale. Cel puțin 13.000 de persoane au murit în conflictul din estul Ucrainei încă din aprilie 2014.

Zelenski a informat în urmă cu o săptămână că va discuta cu Rusia, Germania și Franța despre un acord de pace pentru regiunea Donbass.

Acesta a declarat că orice alegeri din Donbass vor fi ținute doar după retragerea tuturor trupelor rusești.

Decizia reprezintă un progres substanțial în ceea ce privește încheierea conflictului care durează de cinci ani  și care s-a soldat cu mii de morți. Un pariu riscant pentru proaspătul șef de stat, care pe de o parte e acuzat de naționaliști că cedează prea mult în relația cu Kremlinul, pe de alta parte separatiștii nu agreează impunerea vreunor condiții. În timp ce Moscova, declarativ, anunță că nu se opune ideii. Își va retrage Putin armamentul si trupele din Dobass? Pe de alta parte, va afecta in vreun fel acest statut special acordat estului țării, aspirațiile europene ale Kievului? Am discutat cu jurnalistul Marin Gherman, director Buc Press, Cernăuți

 

 
Jurnalistul Marin Gherman