Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandalul Trump-Biden, etapa România: Presupuse legături Biden-Popoviciu

trump_starea_natiunii.jpg

Image source: 
Doug Mills/Pool via REUTERS

Ultimul scandal care îl are în centru pe președintele american Donald Trump ia amploare, iar avocatul șefului Casei Albe amenință că va dezvălui, în apărarea clientului său, culisele unor afaceri controversate din mai multe state europene, printre care și România. Aceste acuzații sunt îndreptate către principalul rival politic al lui Trump, fostul vicepreședinte american Joseph Biden, care este favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la scrutinul prezidențial din 2020.

Donald Trump a contraatacat, în scandalul care s-ar putea finaliza cu demiterea sa, prin vocea avocatului Rudolph Giuliani. Acesta l-a apărat pe liderul de la Casa Albă într-un interviu acordat postului Fox News, criticând atitudinea presei și avertizând cu dezvăluiri despre afacerile familiei lui Joseph Biden în România.

"Presa nu relatează aceste lucruri. Dar eu am toate informațiile. Sunt numeroase lucruri care vor apărea. Nu am trecut încă la România. Să vedeți când vom ajunge la România (...)", a subliniat Giuliani, numindu-l "escroc" pe Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit acum pentru a deveni candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidențial din 2020.

Tot Fox News scria recent despre afacerile lui Hunter Biden în România și despre colaborarea acestuia cu omul de afaceri Gabriel Popoviciu, condamnat pentru fapte de corupție, fapte relatate în urmă cu câteva luni și de New York Times.

"Pe lângă activitatea la compania de energie Burisma din Ucraina, Hunter Biden a consiliat un om de afaceri român cu legături cu Statele Unite, Gabriel Popoviciu, ale cărui tranzacții imobiliare au fost vizate de investigații, potrivit unor persoane familiare cu situația", relatau jurnaliștii americani.

Tot acest scandal a început în momentul în care Camera Reprezentanţilor din SUA a lansat o investigaţie parlamentară împotriva președintelui Donald Trump. Acesta e suspectat că ar fi cerut conducerii Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, la un moment dat membru în conducerea unei companii energetice din Ucraina, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Trump ar fi încercat astfel să îi distrugă imaginea principalului său adversar pentru încă un mandat la Casa Albă. Ancheta parlamentară de la Washington s-ar putea finaliza cu demiterea din funcție a lui Donald Trump.