Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Serialul ”South Park” interzis în China. Reacția realizatorilor: ”Trăiască Mărețul Partid Comunist Chinez!”

south_park.jpeg

Image source: 
France24 via AFP

”Asemeni NBA, le urăm bun venit cenzorilor chinezi în casele noastre și în inimile noastre... Și noi iubim mai mult banii decât libertatea și democrația! Xi nu seamănă deloc cu Winnie the Pooh!... Trăiască Mărețul Partid Comunist Chinez! Fie ca recolta de sorg din această toamnă să fie mai bogată ca niciodată!”. Iată câteva din reacțiile realizatorilor celebrului serial de animație ”South Park” difuzate pe Twitter, după ce autoritățile chineze au blocat accesul pe internet al utilizatorilor din China la acest serial, relatează France 24, care preia AFP.

Decizia cenzorilor chinezi a venit după difuzarea unui episod din South Park care se referă la munca forțată într-o închisoare chineză, luând în același timp în derâdere companiile occidentale care s-au conformat până acum  avertismentelor autorităților comuniste, pentru a nu pierde accesul la enorma piață de desfacere pe care o reprezintă această țară.

”Nu pot să-mi vând sufletul în felul ăsta...”, spune un personaj din episodul citat ”Nu merită să trăiești într-o lume în care China controlează arta din țara mea”, adaugă el...

Episodul face aluzie la decizia Ligii profesioniste de basket americane NBA de a-și cere oficial scuze față de autoritățile Chinei, după ce președintele clubului Houston Rokets, Daryl Morey, făcuse un apel pe Twitter pentru susținerea protestelor din Hong Kong și pentru boicotarea pieței chinezești. În SUA scuzele au fost luate în derâdere, considerându-se că NBA a făcut gestul doar pentru a nu pierde sumele uriașe de bani care vin din China ca urmare a retransmisiei meciurilor.

Marți, căutările cu subiectul South Park pe platformele chineze Weibo și Douban nu au dat niciun rezultat, iar episoadele postate pe alte site-uri nu puteau fi vizionate, precizează AFP.

De-a lungul timpului mari companii occidentale, de la constructori de avioane la mari creatori de modă, și-au cerut imediat scuze după ce autoritățile chineze le-au avertizat că ”rănesc sentimentele poporului chinez” într-un fel sau altul, pentru a nu-și pune în pericol veniturile imense pe care le realizează pe această piață, mai comentează AFP.