Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a ajuns transilvăneanul Ștefan Bathory unul dintre cei mai mari regi ai Poloniei

bathory.jpg

Sursa imaginii: 
Wikipedia

Polonezii îl consideră pe transilvăneanul Ștefan Bathory drept unul dintre cei mai importanți șefi de stat din istoria lor. Ștefan Bathory a salvat Polonia într-o perioadă frământată, a înfrânt Rusia și a sprijinit dezvoltarea educației. Printre ctitoriile sale se numără și Colegiul Iezuit din Cluj, azi Universitatea Babeș-Bolyai.

Ștefan Bathory a venit pe lume în 1533, în Șimleul Silvaniei. Părinții săi făceau parte din aristocrația maghiară din Transilvania. Era un nobil al Renașterii care, pe lângă știința militară, a studiat și Dreptul, la Universitatea din Padova.

După anul 1550, el i s-a alăturat împăratului Ferdinand I de Habsburg, care lupta împotriva Imperiului Otoman, pentru că avea pretenții la coroana Ungariei. În anul 1553, în cursul unei bătălii mai puțin norocoase, Ștefan Bathory a fost capturat de turci, care i-au propus împăratului Ferdinand I să îl răscumpere. Acesta a refuzat, iar Ștefan Bathory a resimțit acest refuz ca pe un gest de trădare. În consecință, i s-a alăturat pretendentului susținut de turci la coroana Ungariei, Ioan Sigismund Zapolya.

Ștefan Bathory și-a dovedit calitățile de lider militar și de diplomat. În anul 1570, luptele pentru coroana Ungariei s-au încheiat printr-un compromis: Habsburgii primeau titlul de Rege al Ungariei, împreună cu partea de vest a fostului regat maghiar, turcii păstrau Ungaria Centrală transformată în pașalâcul de la Buda, iar Ioan Sigismund Zapolya era recunoscut drept stăpân al Transilvaniei, pe care o conducea în calitate de principe, titlu considerat mai înalt decât cel de voievod folosit până atunci. Un an mai târziu, Ștefan Bathory a fost ales ca principe al Transilvaniei.

A trebuit să își apere tronul împotriva unui candidat susținut de Habsburgi, Gaspar Bekes, pe care l-a înfrânt definitiv în 1573. Între timp, în această parte a Europei, a izbucnit o nouă criză. Regele Sigismund al II-lea al Poloniei a murit în 1572 fără să aibă un fiu, iar dinastia Jagellon și-a încheiat existența. Nobilii polonezi l-au ales pe Henric de Valois drept Rege al Poloniei. Însă, după scurtă vreme, Henric a abandonat coroana poloneză și a plecat să preia tronul Franței.

O parte a nobilimii poloneze dorea să îi ofere coroana lui Maximilian al II-lea de Habsburg, însă o altă parte, condusă de cancelarul Jan Zamoyski, l-a ales rege pe Ștefan Bathory, în 1575. Între lupte, Regele Poloniei a găsit timp pentru a fonda numeroase instituții educaționale, printre care Colegiul Iezuit din Cluj, creat în 1581.

Ștefan Bathory a murit în 1586, din cauza unei boli de rinichi. A rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari monarhi polonezi. Figura sa este omagiată în continuare în Polonia. Zilele trecute, a fost declarat drept patron spiritual al nou-înființatului Forum Economic Transilvania - Silezia.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 9 octombrie 2019