Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eurocronica: Germania de Est, acum 30 de ani...

scena_din_filmul_good_bye,_lenin._un_film_care_evoca_foarte_bine_caderea_comunismului_in_germania_de_est.jpg

Scena din filmul 'Good Bye, Lenin'. Un film care evocă foarte bine căderea comunismului în Germania de Est
Scena din filmul 'Good Bye, Lenin'. Un film care evocă foarte bine căderea comunismului în Germania de Est
Image source: 
RFI

Acum 30 de ani,  într-un început de octombrie, se declanșa în fosta Republică Democrată Germană seria de proteste populare ce avea să ducă la prăbușirea infamului Zid al Berlinului.

Consecințele politice și geopolitice le știm, dar poate că nici cei mai optimiști dintre protestatarii de atunci n-ar fi crezut că schimbările vor fi atât de profunde și se vor petrece într-un timp atât de scurt

În acel început de octombrie 1989 nu au fost prea mulți în orașul Leipzig, locul de unde a pornit totul. La început au fost câteva sute, apoi mii și apoi zeci de mii. Totul a culminat pe 9 octombrie, când pe străzile din Leipzig au ieșit 70.000 de protestatari.

Liderii comuniști nu au dat ordin să se răspundă cu gloanțe, așa cum avea să se întâmple, peste puțin timp, în România. Și așa cum și protestatarii est-germani se temeau.

Pentru unii comentatori, acela a fost cu adevărat momentul de triumf, cel în care frica a trecut de la protestatari în partea conducătorilor. Privind lucrurile din această perspectivă, căderea Zidului nu a fost decât urmarea firească a vindecării de frică din acel octombrie.

Dar manifestațiile din RDG nu veneau pe un teren gol. Încă din mai 1989, Ungaria desființase gardul din sârmă ghimpată de la granița cu Austria. Așa a apărut străpungerea prin Cortina de Fier, folosită ulterior de un număr tot mai mare de est-germani.

La finele lui septembrie 1989, mai mult de 30.000 evadaseră spre Occident, înainte ca autoritățile comuniste din Berlinul de Est să le interzică traversarea din Cehoslovacia către Ungaria.

Atunci, est-germanii au trecut la ocuparea reședințelor diplomatice vest-germane din Praga și alte capitale central-europene, așteptând reforme politice în țara-mamă. RDG a închis granița cu Cehoslovacia la 3 octombrie, astfel izolându-se de vecinii săi. Dar aceasta nu a făcut decât să sporească nemulțumirile din interior.

Povestea aceasta este despre curaj și despre încredere în democrație, fie ea imperfectă și adesea imprevizibilă. Azi, pe străzile din Hong Kong, protestatarii, la fel de tineri precum cei de acum 30 de ani, luptă pentru societăți deschise.

Însă mulți se întreabă astăzi dacă aspirațiile de atunci chiar au fost îndeplinite. În planul libertăților politice, fără doar și poate. În planul economic și al bunăstării, e de discutat. Fără îndoială, Europa Centrală și de Est se află astăzi într-o situație incomparabil mai bună decât era în urmă cu 30 de ani. Dar încă nu la fel de bună, dacă este să o comparăm cu vestul Europei. Apoi, unele regiuni s-au dezvoltat mai mult, atingând sau chiar depășind media europeană – este și cazul capitalei României. Altele au rămas în urmă și au beneficiat prea puțin de schimbare.

Dar nu toți au profitat la fel. Categoriile tinere, urbane, calificate, au câștigat. Nu și cei mai puțin calificați, mai în vârstă sau din regiunile marginale. 

Și exact pe aceste diferențe și frustrări mizează adversarii societății deschise, cea pentru care oamenii au ieșit în stradă acum 30 de ani. Discursul populist amestecă, într-un mod altfel remarcbil, nostalgia față de perioada regimurilor socialiste cu elementele identitare, machismul și autotitarismul specifice extremei drepte.

O dovadă în plus că libertatea, așa cum a fost ea câștigată acum 30 de ani, poate fi amenințată și nu este dată pentru totdeauna,  atunci când oamenii încetează a mai lupta pentru ea.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 10 octombrie 2019