Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(Live text) Moțiunea de cenzură a fost adoptată

Cele mari mize politice an.jpg

Vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în 2020? (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în 2020? (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Ședința în care plenul reunit al Parlamentului dezbate moțiunea de cenzură a Opoziției a început joi în jurul orei 10. Opoziția are șanse mai mari ca oricând în ultimii ani să demită Guvernul PSD.

ACTUALIZARE 19: Moțiunea de cenzură a Opoziției a fost adoptată joi de Parlament. Guvernul Dăncilă e demis.

 

ACTUALIZARE 18: Votul asupra moțiunii de cenzură s-a încheiat, după ce au votat și deputații și senatorii. Urmează ca voturile să fie numărate.

 

ACTUALIZARE 17: Gabriel Petrea, liderul Organizației de Tineret a PSD și fost ministru, a votat moțiunea de cenzură. El a fost aplaudat de parlamentarii Opoziției și huiduit de cei ai PSD.

 

ACTUALIZARE 16: Parlamentarii au început să voteze moțiunea de cenzură în jurul orei 12.30. Votul este secret, cu bile. Susținătorii moțiunii au anunțat însă înainte de ședința de plen de joi că vor vota la vedere, mai puțin cei de la UDMR. Pentru demiterea Guvernului e nevoie de 233 de voturi.

 

ACTUALIZARE 15: Viorica Dăncilă le răspunde criticilor: ”Domnul Ponta, e greu să vă răspund. Nu o să trădez niciodată acest partid, o să am tăria să fiu mai bărbat decât dvs., nu o să-mi dau demisia pe Facebook, fără a vorbi cu membrii partidului”.

Către Călin Popescu Tăriceanu: ”Îmi pare rău că te-ai întors împotriva noastră, dar cred că mai mult te-ai întors împotriva ta”.

Viorica Dăncilă îi cere lui Victor Ponta să o respecte (captură video)
Viorica Dăncilă îi cere lui Victor Ponta să o respecte (captură video)

 

ACTUALIZARE 14: Marcel Ciolacu (PSD), președintele Camerei Deputaților: ”Cei de la PSD care veți vota moțiunea nu vă veți auzi deloc. Dacă v-ați făcut pantofii să fiți miniștri, v-au păcălit”.

Marcel Ciolacu îi ironizează pe adversarii PSD (captură video)

 

ACTUALIZARE 13: Senatorul PMP Cristian Lungu a fost adus joi cu ambulanța de la spital la Parlament, pentru a putea vota moțiunea de cenzură. El era internat pentru o operație pe colon.

 

ACTUALIZARE 12: Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE, către Viorica Dăncilă: ”Ai ținut un discurs în care m-ai atacat în mod neelegant (...). Aveți ocazia să rămâneți în istorie ca prima femeie premier sau cineva care e ținut ostatic la Palatul Victoria. Dragă Viorica, dacă este adevărat, poți să nu spui nimic, dar să clipești de două ori și te eliberăm. Să știi că există viață și când nu mai ești premier".

Anterior, Viorica Dăncilă a spus: "Îl avem pe domnul Tăriceanu, care și dumnealui a pus umărul la acest demers sortit eșecului. Așa cum a putut, fugind de la guvernare și sacrificându-și propriul partid, într-o bătaie de joc incredibilă la adresa românilor care ne-au votat în 2016. Cu toată experiența domnului Tăriceanu, a căzut în mod rușinos în capcana lui Victor Ponta și și-a asigurat un apus al carierei politice lamentabil".

Călin Popescu Tăriceanu, deranjat de discursul premierului Viorica Dăncilă (captură video)
Călin Popescu Tăriceanu, deranjat de discursul premierului Viorica Dăncilă (captură video)

 

ACTUALIZARE 11: Dan Barna, președinte USR, către premierul Viorica Dăncilă: ”Nominalizarea dvs. a fost o greșeală. Trebuie să trecem acest Bacalaureat politic, în Parlament. Alegerile anticipate sunt soluția corectă (...). România merita un prim-ministru cu viziune, căruia să-i pese de ceea ce se întâmplă în societate și în schimb v-a primit pe dumneavoastră”.

Dan Barna vrea alegeri parlamentare anticipate (captură video)
Dan Barna vrea alegeri parlamentare anticipate (captură video)

 

ACTUALIZARE 10: Victor Ponta, liderul Pro România: ”Ne aflăm în fața unei moțiuni foarte ciudate (...). Tot ne spune doamna Dăncilă cum s-au tăiat pensii și salarii. Salariul său de europarlamentar nu l-a tăiat nimeni (...). Am aflat că sunt un om rău. Chiar sunt un om rău, că am pus-o pe listă pe Viorica Dăncilă în 2014 ca europarlamentar”.

"Nu am auzit niciodată de când fac politică ca un premier să sune 100 de parlamentari, să le spună la toți că vor fi miniștri. De de la Pro Romania erau trei prim-miniștri, ca să nu ne certăm. Mâine, dacă nu trece moțiunea, trebuie să facă o minune biblică și să avem un Guvern cu 100 de miniștri, iar Apostolul Mihai va jura că Dăncilă e o rudă din Videle a Mântuitorului și poate face 100 de miniștri", spune Victor Ponta.

Victor Ponta, ironic la adresa premierului Viorica Dăncilă (captură video)
Victor Ponta, ironic la adresa premierului Viorica Dăncilă (captură video)

 

ACTUALIZARE 9: Raluca Turcan (deputată PNL): ”Cred cu tărie că azi ne adresăm pentru ultima oară unui premier nelegitim, care a călcat în picioare așteptările unei țări întregi de a merge spre Europa și nu spre anii 90 (...). Nici un Guvern PNL nu va tăia nimic de la oamenii cinstiți și muncitori din România”.

Raluca Turcan critică Guvernul Dăncilă, de la tribuna Parlamentului (captură video)
Raluca Turcan critică Guvernul Dăncilă, de la tribuna Parlamentului (captură video)

 

ACTUALIZARE 8: Titus Corlățean, senator PSD, atac dur la adresa ”neo-marxiștilor” și ”securiștilor” din USR: ”Neo-marxiștii, fii sau fiice de generali, securiști deconspirați de CNSAS, așa cum e cazul liderului USR București, profitori anteriori ai unor afaceri grase cu instituții ale statului pe care acum le blamează”.

 

ACTUALIZARE 7: Premierul Viorica Dăncilă îl critică pe președintele Klaus Iohannis, în plenul reunit al Parlamentului, unde este dezbătută moțiunea de cenzură a Opoziției: ”Diferențele dintre Guvernul PSD și guvernările voastre sunt multe. V-ați lega de orice ca să invalidați această guvernare, dar nu vă iese. Avem un exemplu recent, chiar din partea domnului Iohannis, președintele-candidat sau președintele anti-Constituție, care s-a folosit de tragedia de la Ialomița ca să atace PSD. Într-un acces imoral, absurd și lipsit de orice formă de empatie sau respect pentru durerea unor oameni, candidatul PNL a găsit de cuviință să lanseze atacuri aberante la adresa Guvernului”.

 

ACTUALIZARE 6: Viorica Dăncilă a declarat la dezbaterea moțiunii de cenzură că președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a asigurat un sfârșit de carieră lamentabil, după ce a căzut în capcana lui Victor Ponta. Ea a spus despre liderul Pro România că este "maestrul minciunilor și expertul în jocuri de culise, cu finalitate zero".

Viorica Dăncilă, la ședința Parlamentului, în care se dezbate și votează moțiunea de cenzură (captură video)
Viorica Dăncilă, la ședința Parlamentului, în care se dezbate și votează moțiunea de cenzură (captură video)

 

ACTUALIZARE 5: Premierul Viorica Dăncilă, către Opoziție, la dezbaterea pe tema moțiunii de cenzură: ”Cum puteți tocmai voi să vă asumați reconstrucția României, când nu știți ce le oferiți românilor mâine sau peste o săptămână? Ce plan aveți, cum faceți? (...) Superficialitatea voastră este rușinoasă”.

"Suntem la votul unei noi moțiuni de cenzură. Mă uit în sală și văd aceeași oameni amatori și iresponsabili. Nu v-ați schimbat prea mult în ultimele luni, de când ne-am aflat în același context din care eu personal am crezut că ați învățat ceva. Că nu puteți veni să dați jos Guvernul cu temele nefăcute, că nu puteți sfida românii, că e nevoie să veniți și cu o echipă guvernamentală și cu program de guvernare. Ne e clar că vreți să o demolați, ne-am lămurit. Cum aveți de gând să reconstruiți, stimați inițiatori ai moțiunii? Din păcate, nu ați înțeles nimic. Haideți să vedem cine sunt artizanii acestei stări de instabilitate. Acest Guvern a fost ținta președintelui României, un precendent periculos pentru democrație, pentru separarea puterilor în stat", a afirmat șefa Executivului, în plenul Parlamentului.

 

ACTUALIZARE 4: Deputatul liberal Florin Roman a cerut retragerea jandarmilor aflați la intrarea şi în interiorul Parlamentului, precizând că locul acestora este pe stradă, unde "7.000 de criminali, violatori şi tâlhari îşi fac de cap". Șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, i-a răspuns că este o decizie a Jandarmeriei.

 

ACTUALIZARE 3: Senatorul PMP Cristian Lungu va fi adus joi cu ambulanța de la spital la Parlament, pentru a putea vota moțiunea de cenzură. El este internat pentru o operație pe colon.

 

ACTUALIZARE 2: Deputatul USR Cristian Seidler citește moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, în plenul reunit al Parlamentului.

 

ACTUALIZARE 1: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat la începutul ședinței de plen în care se va vota moțiunea de cenzură că din 464 de parlamentari, momentan sunt prezenți 298.

 

Opoziția are nevoie de 233 de voturi pentru a demite Guvernul Dăncilă prin moțiune de cenzură.

În ultimele zile, au avut loc dezertări, negocieri, presiuni și oferte făcute unor parlamentari, fie pentru respingerea moțiunii de cenzură, fie pentru trecerea ei. De exemplu, parlamentarii Cornel Itu și Horia Nasra și-au anunțat revenirea în grupul PSD, după doar o săptămână la Pro România.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi dimineață că din 237 de semnatari ai moțiunii lipsesc trei, dar că Opoziția contează pe cel puțin 10 parlamentari care nu au semnat și care vor vota documentul. “Moțiunea de cenzură va trece”, spune liderul PNL.De partea sa, Viorica Dăncilă se arată optimistă. Premierul a transmis joi voalat o ameninţare pentru cei din PSD care vor vota moţiunea.Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este convins că moțiunea de cenzură va trece. Mai rezervat este liderul USR, Dan Barna, care s-a arătat sceptic.