Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră în UE: PE respinge un candidat francez la funcția de comisar european

20191010pht64027_original.jpg

goulard
Un esec Sylvie Goulard si un si mai mare esec pentru planurile europene ale lui Emmanuel Macron
Image source: 
European Parliament

Candidata franceză la funcția de comisar european al industriei, Sylvie Goulard, a fost respinsă joi 10 octombrie de comisiile competente ale Parlamentului European. O eroare de casting sau o răzbunare politică?

Comisiile industrie și piață internă din Parlamentul European au respins-o pe candidata franceză cu o largă majoritate de 82 de voturi contra si doar 29 pentru. Singurii deputați europeni care au votat pentru Goulard au fost centriștii de la Renew Europe. 

La fiecare cinci ani, când o nouă comisie este audiată în Parlamentul European, cel putin un candidat este respins. De data aceasta si pentru prima dată în istoria UE, este vorba despre respingerea candidatului francez. 

Este un eșec pentru candidată, dar mai ales pentru presedintele francez. 

Sylvie Goulard nu a fost examinată atât din punctul de vedere al competentelor sale (fostă deputată europeană si ministră a apărării) cât din perspectiva problemelor de etică puse de candidatura sa. 

Afacerea posturilor fictive, pentru care de altfel Goulard a plătit suma pe care o datora Parlamentului European si cea a prestației pentru Institutul Berggruen cifrată la doisprezece mii de euro pe lună au jucat în defavoarea sa. 

Mai mult, Goulard a fost propusă de Emmanuel Macron în ciuda reticentelor afișate deja în urmă cu două luni de majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European. 

Prima sa audiere, săptămâna trecută, s-a soldat cu necesitatea ca ea să răspundă unor întrebări suplimentare în scris. Cum răspunsurile nu au fost considerate satisfăcătoare, deputații europeni au decis s-o audieze din nou, fără succes. 

Dar sunt problemele lui Goulard atât de grave sau este vorba aici doar de ambiția creștin democraților (PPE) de a-l pune la punct pe Emmanuel Macron, considerat prea arogant? 

Macron a fost de altfel artizanul îndepărtării sistemului de Spitzenkandidat prin care PPE (dar si social democrații) au pierdut influenta în triunghiul instituțional al UE. 

PPE s-a demascat destul de stângaci în cursul celei de-a doua audieri a lui Goulard prin publicarea unui tweet prin care se afirma că de fapt comisia JURI nu a considerat-o aptă pentru a fi audiată.  

Emmanuel Macron trebuie acum să prezinte o nouă candidatură pentru echipa Ursulei von der Leyen, de preferință o femeie.