Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Buzatu: PSD va fi în Opoziție. Nu trebuie Congres. Pesediștii care au votat moțiunea nu-și mai găsesc locul în partid

Dumitru Buzatu congres extraordinar criza.jpg

Dumitru Buzatu (al doilea din stânga), lângă Viorica Dăncilă (Sursa foto: site PSD)
Dumitru Buzatu (al doilea din stânga), lângă Viorica Dăncilă (Sursa foto: site PSD)

În PSD nu trebuie să se întâmple după succesul moțiunii de cenzură nimic altceva decât o campanie susținută pentru sprijinirea Vioricăi Dăncilă la prezidențiale și după alegeri vom vedea ce va fi. Declarația a fost făcută la RFI de liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care crede că ”mulți dintre cei care astăzi s-au bucurat de trecerea moțiunii vor avea multe de regretat”.

În opinia lui Dumitru Buzatu, cauza care a dus la căderea Guvernului Dăncilă o reprezintă pierderea majorității parlamentare: ”Cauza principală cred eu că este această gestiune a majorității parlamentare și nu e vorba de o cauză imediată, de acum o săptămână sau două, ci o cauză care a început să producă efecte acum un an, poate un an și jumătate și care în aceste momente au culminat cu destrămarea acestei majorități și trecerea moțiunii de cenzură, în condițiile în care un Guvern a guvernat benefic pentru populație”.

Liderul PSD Vaslui spune că vor avea loc mari bulversări în societatea românească, în perioada post-moțiune: ”Dacă această majoritate de astăzi va reuși să se mențină, vor avea loc mari bulversări în societatea românească și cred că mulți dintre cei care astăzi s-au bucurat de trecerea moțiunii vor avea multe de regretat”.

 

”O alianță PSD-Pro România nu ar fi de acceptat”

 

Dumitru Buzatu nu ar accepta o alianță PSD-Pro România-ALDE, fără Viorica Dăncilă, așa cum a propus Victor Ponta: ”Nu mă interesează ce a propus Victor Ponta. Sigur, orice alianță poate fi discutată. Ideea aceasta a unor alianțe în care un partid de adunătură condiționează un partid care are și o rădăcină tradițională și mai ales care a fost câștigător în alegeri, un partid care l-a adus inclusiv pe domnul Ponta în postura de deputat și al cărui președinte a și fost, evident, fugind într-un mod rușinos, zic eu, fără consultarea colegilor, o astfel de alianță nu cred că este de acceptat. Și pe urmă, nu cred că este nevoie de noi la guvernare. Dacă există această majoritate și dacă ea se va menține după votul de astăzi, atunci ea ar trebui să guverneze România, pentru a demonstra cetățenilor ce pot”.

Social-democratul precizează că PSD va fi în Opoziție: ”Evident că vom fi în Opoziție. Văd că sunt o grămadă de oameni care profețesc dispariția PSD-ului sau mai știu eu ce cataclism, însă vreau să reamintesc că PSD este un partid de stânga, un partid care are vector ideologic destul de clar, are și un sprijin al acestui vector în toate partidele socialiste și social-democrate din UE și cred că va rezista acestei perioade de criză”.

 

”Viorica Dăncilă trebuie susținută la prezidențiale”

 

Cum va fi afectată candidatura Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale, după succesul moțiunii de cenzură? ”În general, lucrurile acestea ne afectează, dar eu cred că nu trebuie să se întâmple nimic altceva în PSD decât o campanie susținută pentru sprijinirea candidatului pe care l-a propus și după alegeri vom vedea ce va fi”, spune liderul PSD Vaslui.

Dumitru Buzatu crede că nu e nevoie de un Congres al PSD: ”În acest moment, nu e nevoie de nici un Congres. Există o conducere a partidului, există structuri ale partidului mobilizate pentru alegeri și nu cred că un Congres ar aduce soluții magice în ceea ce privește situația din PSD”.

Întrebat dacă șansele Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale scad, după succesul moțiunii de cenzură, social-democratul a răspuns: ”S-ar putea să crească șansele doamnei Dăncilă. Vom vedea cum se vor comporta actorii politici în perioada imediat următoare căderii acestui Guvern”.

Ce ar trebui să se întâmple cu parlamentarii PSD care au votat în favoarea moțiunii de cenzură? ”Cred că cei care au votat pentru moțiune nu-și mai găsesc locul în PSD, dar acesta este un paleativ, pentru că la urma urmei ar trebui să ne întrebăm cum au apărut oamenii aceștia și de ce n-am avut o selecție mai bună a parlamentarilor, de ce n-am găsit oameni de caracter, care să fie tari, să poată rezista tuturor tentațiilor”, declară Dumitru Buzatu.

Dumitru Buzatu, despre trecerea moțiunii de cenzură