Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plahotniuc, dat în urmărire și mandat de arestare pentru 30 de zile

plaha_zdg.jpeg

Sursa imaginii: 
Ziarul de Gardă

Procurorii anticorupție au cerut mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc și l-au dat în urmărire. Anunțul vine după ce ex-președintele PDM nu s-a prezentat în fața procurorilor, deși a fost citat de oamenii legii, fiind suspectat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Plahotniuc a fugit din țară în iunie, la scurt timp după schimbarea puterii de la Chișinău, iar în prezent nu se știe cu exactitate unde se află.

Potrivit materialelor cauzei penale, începute la 23 septembrie 2019, ”pe parcursul anilor 2013-2015, cetățeanul Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite. Bănuitul a înființat - prin intermediul unor persoane interpuse - mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari - circa 18 mln dolari și 3,5 mln euro. Materialele cauzei demonstrează că bănuitul cunoștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de Banca de Economii, Unibank și Banca Socială”, declară procurorul șef anticorupție, Viorel Morari.

Tot la 23 septembrie, în cadrul unei alte cauze, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale în temeiul bănuielii rezonabile privind săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. 

”S-a stabilit că în perioada anilor 2013 -2014 de la Tukumaan Limited au fost efectuate plăți: cu destinaţia „acordare împrumut” către Srl Finpar Invest în valoare totală de peste 7 mln dolari; cu destinația „air transport services for passengers” către Srl Nobil Air în valoare de aproape 400 mii euro; către Abd Siana Development Limited care, la rândul său, a efectuat transferuri băneşti către soţia lui Plahotniuc pe contul deschis la Ablv Bank, valoarea cărora constituie 1, 5 mln euro şi 1, 1mln dolari”, mai spune Morari.

Cauzele penale menționate au fost conexate într-o procedură unică.

Drept temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atât adresarea autorităților elvețiene parvenită într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vladimir Plahotniuc.

”În cadrul cauzei penale, o persoană a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior în privința ei a fost aplicat arestul preventiv. Persoana respectivă a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălarea banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești. De asemenea, în privința a două persoane (inclusiv cet.Vladimir Plahotniuc) a fost emisă ordonanța de punere sub învinuire în contumacie și au fost dispuse investigații în vederea căutării acestora. Procurorii anticorupție au înaintat demersuri privind aplicarea măsurii de arest preventiv și eliberarea mandatului de arest pentru un termen de 30 zile”, mai declară procurorul șef anticorupție.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani. 

Recent, întrebat de RFI când ar putea reveni în țară Vlad Plahtoniuc, avocatul său, Oleg Efrim, a cărui Casă de Avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” a anunțat că îl va reprezenta pe fostul lider al Partidului Democrat, ne-a spus că nu are împuterniciri să vorbească la acest subiect. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre mandatul de arestare, eliberat pe numele lui Plahotniuc