Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE a aprobat prima tranșă de 30 mln de euro din asistența macrofinanciară, oferită R. Moldova

poza_comisia.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Comisia Europeană a aprobat prima tranșă în valoare de 30 mln de euro din asistența macrofinanciară, oferită R.Moldova. Aceasta este prima din cele trei plăți planificate în cadrul Programului de Asistență Macrofinanciară (AMF), adoptat în septembrie 2017. Programul, în valoare de până la 100 milioane euro,  își propune să sprijine R.Moldova în realizarea reformelor. Din cele 30 mln euro, 10 mln sunt sub formă de granturi și 20 de milioane euro vin sub formă de împrumuturi.

Comisarul European pentru Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici a declarat că "această plată este o expresie a sprijinului pentru implementarea reformelor-cheie vizând ameliorarea standardelor democratice și protejarea statului de drept în Republica Moldova. Comisia Europeană este gata să-și continue colaborarea strânsă cu autoritățile RM pentru a contribui la realizarea unui set larg și ambițios de reforme economice și structurale necesare în vederea asigurării locurilor de muncă, a creșterii economice și a investițiilor în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, declară oficialul european.

”În cazul plăților efectuate în cadrul programelor AMF, trebuie îndeplinite mai multe condiții: e nevoie să fie întrunite condițiile politice prealabile legate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului, iar măsurile specifice în materie de politici trebuie să fi fost implementate cu succes. Plățile sunt condiționate, de asemenea, de progresele înregistrate în programul FMI”, menționează instituția europeană.

La rândul său, premierul moldovean, Maia Sandu susține că cetățenii moldoveni ar fi trebuit să beneficieze de acest ajutor încă anul trecut, dar ”anularea alegerilor din Chișinău la indicația regimului oligarhic a ridicat mari semne de întrebare la Bruxelles, iar prima tranșă de suport a fost amânată”.

”Am reușit să recâștigăm încrederea partenerilor noștri europeni, să arătăm că suntem capabili să facem reforme și să readucem țara pe făgașul normalității, după ani de zile de haos, frică, justiție controlată și degradare generală a democrației. Și, cel mai important, am arătat că suntem aici ca să lucrăm pentru cetățeni, să le apărăm drepturile și interesele, să ne gândim la oameni de fiecare dată când luăm o decizie și să facem lucrurile corect și transparent. Acestea sunt valorile în care credem și care ne vor ajuta să ajungem, așa cum ne-o dorim cu toții, în Uniunea Europeană”, a sublinat Sandu, după anunțul CE privind aprobarea primei tranșe din asistența macrofinanciară, acordată R.Moldova.

Serviciile Comisiei Europene și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape și să evalueze îndeplinirea angajamentelor specifice în materie de politici și a condițiilor politice prealabile înainte de a doua și a treia tranșă a programului AMF.