
Politică
Este criza PSD una structurală? Sociolog: România s-a schimbat fundamental
sigla PSD

”În societate au avut loc schimbări foarte importante. De exemplu, în ponderea diferitelor sectoare în economie. Sectorul terțiar, care este cel mai sofisticat, nu e nici agricultură, nici industrie, este într-o creștere majoră și probabil că în acest an va ajunge la mai mult de jumătate din PIB. Un alt mod în care se văd aceste schimbări este dat de locurile unde trăiesc românii în România. În 1992, de exemplu, Ilfovul era cel mai slab populat județ în afară de Tulcea. Acum este pe locul al paisprezecelea. În acest timp, de exemplu, județe din Oltenia sau din sud s-au depopulat, fie din cauze naturale fie din cauza migrației.
Din perspectiva politicianului, ceea ce ar trebui să conteze foarte mult este că pretențiile românilor cresc, apropos de calitatea serviciilor publice și față de cât de europeană este țara. Contactul cu Uniunea Europeană este tot mai puternic și din ce în ce mai puțini români mai sunt legați de ideea că totuși nu suntem o țară occidentală, suntem o țară din est. Deja, mentalitatea se schimbă, în sensul că suntem o țară europeană și trebuie să fim ca Occidentul.
Este un lucru cu care nu toate partidele se împacă. Și cu cât un partid are o inerție mai mare, cu atât mai greu îi este să se adapteze. Iar PSD este cel mai mare partid din punctul de vedere al structurilor”, spune Barbu Mateescu.
Dar au existat semnale care să arate că lucrurile s-au schimbat? Sociologul Barbu Mateescu este de părere că politicienii ar fi trebuit să fie cu mult mai atenți la protestele care au avut loc în ultimii ani.
”Gândiți-vă că din 2012, practic, avem tot timpul proteste. Sunt proteste legate, iarăși aproape în totalitate, de stat: cum se poziționează statul față de o exploatare minieră, cum funcționează sistemul de sănătate, cum funcționează votul în diaspora și așa mai departe. Protestele sunt un semnal important și este cunoscut în sociologie că atunci când vrei să emigrezi dintr-o țară nu mai protestezi. Nu-ți mai pasă, gândul îți este să ajungi mai repede în aeroport. Protestezi atunci când ai o miză pentru care să lupți. Între timp, economia României a crescut, a prins cheag și mulți oameni, mai ales tineri, iau în calcul foarte serios să-și continue viața aici. Iar multe dintre lucrurile care nu funcționează bine devin lucruri pentru care merită să lupți ca să le schimbi”.