Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia von der Leyen ar putea demara cu o lună întârziere

egxlcewxoaalkve.jpg

VdL birthday
La împărțirea tortului, Franța îi da de furca lui von der Leyen
Image source: 
Ursula von der Leyen/Twitter

Fără o susținere clară a Parlamentului European și a statelor membre, fără prestanță politică și mai ales fără o echipă completă, Comisia von der Leyen dispare sub ochii noștri înainte de a se forma.

Comisia Europeană prezidată de Ursula von der Leyen are toate șansele să nu-și înceapă activitatea la 1 noiembrie, cum era prevăzut, ci la 1 decembrie. Unii analiști spun chiar că această echipă nu se va constitui niciodată. 

Franța vorbește astăzi despre „o criză politică” europeană care nu trebuie să se instaleze și să se dezvolte”. Criza, în treacăt fie spus, a fost creată încă de astă vară de însuși presedintele francez care respingând sistemul „democratic” de Spitzenkandidat, a dat naștere actualelor tensiuni europene. 

Sylvie Goulard a fost respinsă la Bruxelles mai ales prin eforturile PPE care s-a răzbunat pentru îndepărtarea candidatului său legitim la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber. 

Astfel, pesimiștii spun că echipa von der Leyen nu va prinde formă niciodată. Oficial, Ursula von der Leyen admite că vor fi întârzieri. Anturajul său spune că poate fi vorba de 30 de zile în plus. 

De partea sa, actualul șef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker se arată pregătit să asigure interimatul. „Suntem gata pentru orice ipoteză”, afirma astăzi purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva, ea însăși aflată în pragul schimbării de funcție. 

Von der Leyen anunța aseară prin comunicat de presă că trei candidaturi, cea română, cea maghiară și cea franceză, sunt încă deschise. Ea menționa necesitatea „de a ne grăbi”, dar înțelegea că „unele capitale au nevoie de timp”.

Problema este că Emmanuel Macron, fără delicatețe sau măcar corectitudine, le-a împins Ursulei și altor trei politicieni europeni întreaga vină a eșecului candidatei sale. 

Ce-i drept, „surpriza” a fost mare, niciodată în istoria UE un candidat francez la funcția de comisar european nu a fost respins de Parlamentul European. 

Iar Macron spune că dintr-o listă de trei nume, Ursula a ales-o pe Sylvie Goulard „fiindcă se cunoșteau de când au fost împreună ministrele apărării”. „Atenție, i-am zis eu, va fi o polemică”. 

Era limpede că polemica va izbucni, dar Macron nu spune ce căuta Goulard pe acea listă dacă nu era fără pată. 

El spune că Ursula s-ar fi consultat cu liderii marilor grupuri politice din Parlament când a ales-o pe Goulard, dar aceștia, cu excepția unuia dintre ei, neagă spusele lui Macron.

Consilierii Ursulei nu doresc acum să intre într-o polemică deschisă cu Parisul, ea însăși fiind tentată să părăsească acest post ingrat pe care nu și l-a dorit.