Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA amenință Turcia: Opriți ofensiva împotriva kurzilor sau vă vom închide toată economia

suaaa.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr / BULENT KILIC / AFP

Statele Unite au avertizat Turcia să oprească operațiunile militare din nordul Siriei. Washingtonul amenință cu sancțiuni administrația lui Recep Tayyip Erdogan, dacă nu stopează ofensiva, relatează Reuters.

Apelul Statelor Unite a fost făcut inclusiv de șeful Penagonului, care a discutat prin telefon cu ministrul turc al Apărării.
„Nu i-am abandonat pe kurzi, să fie clar. Nimeni nu a aprobat această operaţiune a Turciei. Noi  ne-am opus la toate nivelurile”, a transmis secretarul american al Apărării, Mark Esper.

Americanii par a fi pregătiți să impună imediat sancțiuni economice dure: președintele Trump ar fi autorizat deja acest lucur, a transmis și secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a completat: „Este vorba de sancţiuni foarte puternice. Sperăm să nu le folosim, dar, dacă va fi nevoie, putem închide toată economia Turciei”.

Ofensiva militară împotriva kurzilor din nordul Siriei a început miercuri, iar Ankara susține că dorește să creeze o zonă de securitate, de-a lungul frontierei. În fața amenințărilor cu sancțiuni și a avertismentelor lansate de comunitatea internațională și partenerii din NATO, Erdogan pare însă inflexibil:

„Prea puțin contează ce zic unii, noi nu vom opri această operaţiune”, a afirmat Erdogan, în timpul unui discurs la Istanbul. „Primim acum ameninţări din dreapta şi din stânga, ni se spune Opriţi! (...). Nu vom da înapoi”, a punctat el.

YPG este o miliție kurdă susţinută de ţările occidentale, parteneră în lupa contra jihadiștilor ISIS, însă calificată drept „grupare teroristă” de către Ankara.