Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Multă tensiune în Catalonia înaintea publicării sentinței în procesul separatiștilor

catalonia.jpg

Este așteptată astăzi la Madrid sentința în cazul liderilor politici de la Barcelona care în data de 1 octombrie 2017 au încercat să separe Catalonia de Regatul Spaniei, pentru a constitui o republică independentă.
Este așteptată astăzi la Madrid sentința în cazul liderilor politici de la Barcelona care în data de 1 octombrie 2017 au încercat să separe Catalonia de Regatul Spaniei, pentru a constitui o republică independentă.
Sursa imaginii: 
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFPs/AFP

Probabil niciodată în recenta istorie democratică a Spaniei o hotărâre judecătorească nu a provocat o expectativă atât de tensionată. Astăzi Curtea Supremă de Justiție va face cunoscută, după cum anticipează presa spaniolă, decizia pe care a luat-o în dosarul catalan în care au fost judecați liderii politici de la Barcelona care în data de 1 octombrie 2017 au încercat să separe Catalonia de Regatul Spaniei, pentru a constitui o republică independentă. 

Tensiune mare în Catalonia unde se anticipează că va urma o perioadă fierbinte în care se vor organiza ample proteste de strada. Atmosfera încordată pe străzile din Barcelona încă de duminică, când a fost organizată o demonstrație pentru a contesta decizia Curții Supreme de a-i condamna la pedepse cu închisoarea pe liderii separatiști. 

Chiar președintele Parlamentului Catalan, Roger Torrent, a cerut cetățenilor să iasă în stradă pentru a protesta de o formă „permanentă” ca să se „pună capăt represiunii exercitate de statul spaniol”.
Torrent a anunțat că în zilele următoare va convoca o sesiune plenară a legislativului catalan ca reacție la hotărârea din dosarul separatist, astfel încât toți deputații să-și poată exprima opiniile „având în vedere gravitatea faptelor”, dar și pentru a apăra dreptul la o dezbatere politică fără cenzură pentru ca în Parlamentul Catalan „să se poată vorbi liber, nu doar despre ceea ce permite Guvernul Spaniei, nu putem transforma Biroul Permanent într-un organism de cenzură sau o instanță constituțională în miniatură", a completat președintele Parlamentului Catalan.

La rândul ei, Adunarea Națională Catalană, organizație civilă care a participat la organizarea referendumului separatist din 2017 și al cărei lider, Jordi Sanchez, își va afla astăzi sentința, pregătește demonstrații de protest în peste 30 de orașe ale lumii, printre care Washington, Bruxelles, Londra, Berlin, Dublin, Lisabona sau Geneva.

Multă preocupare și la Madrid unde Ministerul de Interne a hotărât să suplimenteze cu peste 2500 de agenți efectivele Poliției naționale și ale Gărzii Civile  desfășurate în Catalonia pentru a face față protestelor și posibilelor acte de violență care ar putea să apară în urma publicării sentinței.
Deși ministrul spaniol de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a încercat să detensioneze atmosfera afirmând că nu există o preocupare deosebită față de riscul producerii unor eventuale incidente, deja au fost organizate dispozitive de securitate în jurul celor mai tranzitate spații publice și al clădirii Parlamentului Catalan.

Chiar dacă sentința nu a fost încă dată publicității, deja au apărut în presă informații revelatoare cu privire la conținutul deciziei instanței supreme. După patru luni de deliberare, cei șapte magistrați care formează completul de judecată se pare că deja au convenit să-i condamne pe nouă dintre cei 12 politicieni catalani pentru o infracțiune de sedițiune și nu pentru rebeliune, așa cum inițial pretindea parchetul.

Pentru a fi reunite elementele constitutive ale unei infracțiuni de rebeliune ar fi fost necesară executarea unor acte de violență dirijate împotriva puterii legitime consacrate, cu scopul de a obține independența. 

Se pare că instanța a ajuns la concluzia că niciunul dintre cei 12 lideri separatiști nu a dus până la capăt această infracțiune, conform informațiilor care s-au filtrat în presa spaniolă, motiv pentru care nouă dintre ei vor fi condamnați doar pentru sedițiune.

Diferența dintre rebeliune și sedițiune este că în prima se încearcă modificarea structurilor statului sau obținerea independenței unui teritoriu prin intermediul unor acțiuni ilegale susținute de acte de violență, în timp ce cea de-a doua constă în provocarea unor acte publice care pot împiedica aplicarea legii. Dar, evident, diferența majoră constă în pedeapsa pe care ar putea să o primească liderii separatiști catalani dacă ar fi găsiți vinovați de rebeliune, pedeapsă cu închisoarea care ar fi de la 15 la 20 de ani.

Hotărârea instanței supreme cu siguranță nu va pune capăt conflictului politic dintre Madrid și Barcelona, ba din contra, îi va face din nou pe catalani protagoniștii scenei politice spaniole, acum, când mai sunt doar patru săptămâni până la alegerile anticipate din 10 noiembrie.

 
Ascultă AICI corespondența de la Madrid