Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurocronica: Problema cu terorismul de extremă dreapta

halle.jpg

Atacatorul de la moscheea din Halle, 9 octombrie 2019
Sursa imaginii: 
ATV-Studio Halle/AFP via en.rfi.fr

Miercurea trecută, chiar în ziua sărbătorii evreiești de Iom Kipur, un extremist de dreapta a încercat să intre cu forţa într-o sinagogă din oraşul Halle, situat în estul Germaniei. Nu a reușit să pătrundă în lăcașul de cult, dar a ucis apoi două persoane, una pe stradă, alta la un restaurant de kebab din apropiere. Episodul tragic are mai multe semnificații.

În primul rând, radicalizarea limbajului pe rețelele de socializare duce, în cele din urmă, la radicalizarea acțiunilor. Spațiul virtual a devenit și unul al propagării teoriilor conspiraționiste, ale supremației rasei albe și în genere, a tuturor ideilor îndreptate împotriva sistemelor democratice. Și iată că unii dintre adepții acestor teorii sunt gata să treacă și la fapte, nu doar să-și descarce frustrările pe rețelele sociale.

În al doilea rând, terorismul de extremă dreapta tinde la rându-i să se globalizeze. Atacatorul de la Halle și-a filmat acțiunea folosind o cameră frontală și a transmis totul în direct pe internet. Și-a comentat acțiunea în engleză, cu intenția de a se adresa unui public cât mai larg, din întreaga lume.

A fost, în mod evident, o încercare de a copia masacrul de la Christchurch, Noua Zeelandă, când un individ cu convingeri de extremă dreapta a intrat în două moschei și a ucis 51 de credincioși.

Crima de la Halle face parte deja dintr-o serie care a început în Norvegia, la Utoya, a continuat cu El Paso, Texas și Christchurch, Noua Zeelandă.

În al treilea rând, există și o perspectivă germană. Atacul a avut loc într-un oraș din Germania de Est, zonă în care discursul extremei drepte este bine primit de o parte importantă a opiniei publice, dovadă și scorul foarte bun înregistrat de Alternativa pentru Germania.

Aici, în Germania de Est, există încă multe resentimente privitoare la reunificarea germană. Deși, în genere, este văzută ca un succes, nu toți se consideră câștigători – unii se văd chiar în postura de victime. Se simt dezavantajați, priviți de sus de către vestici și, mai presus de toate, ei sunt nemulțumiți pentru că veniturile lor încă sunt mai mici decât în landurile din Vest.

Extrema dreaptă le oferă acestor oameni un discurs care amestecă nostalgia după binefacerile societății socialiste cu elemente ce amintesc de propaganda regimului nazist.

Și Germania are, într-adevăr, o problemă cu asta. Să ne amintim de uciderea, în această vară, a primarului din orașul Kassel, Walter Lübcke, de către un individ bănuit de legături cu formațiuni de extremă dreapta. Să ne amintim apoi de amenințările la care a fost supus Octavian Ursu, primarul de origine română al orașului est-german Görlitz.

Și tot în această vară, presa germană vorbea despre investigarea de către autorități a unui grup de extremiști de dreapta, care ar fi creat "o listă a morții" cu persoane de stânga și pro-refugiați prin accesarea bazelor de date ale poliției. Aceștia ar fi depozitat arme și ar fi cumpărat saci pentru a se debarasa de cadavre.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, avertiza, de altfel, că în Germania există nu mai puțin de 12.000 de extremiști de dreapta violenți.

Atacul de la Halle este doar unul dintre episoadele care ne arată că problema este cât se poate de serioasă, în Germania și, de fapt, pe tot cuprinsul Europei.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 14 octombrie 2019