Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Condițiile USR pentru susținerea unui Guvern PNL

Conditii USR sustinere Guvern PNL.jpg

Dan Barna și Dacian Cioloș, tandemul președinte-premier din partea Alianței USR-PLUS (Sursa foto: Facebook/Dacian Cioloș)
Dan Barna și Dacian Cioloș, tandemul președinte-premier din partea Alianței USR-PLUS (Sursa foto: Facebook/Dacian Cioloș)

USR pune patru condiții pentru susținerea unui eventual Guvern PNL. Liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna, a anunțat luni pe Facebook că va merge marți la încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni.

Dan Barna va participa la consultările de marți pentru formarea Guvernului: ”Voi merge mâine la încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni. Până la sfârșitul acestei zile voi avea o discuție cu liderii USR din teritoriu, pentru a stabili condițiile în care am putea să acordăm un vot de învestitură unui Cabinet de tranziție. Alianța USR PLUS a spus constant că va intra la guvernare doar după alegerile parlamentare. Poziția noastră rămâne fermă: în actualul context politic, orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricărei strategii. Putem însă să acordăm votul de învestitură unui Cabinet care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor. Voi propune colegilor mei să cerem mâine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate”.

Liderul USR prezintă cele patru condiții pentru susținerea viitorului Guvern PNL. ”Există deja în USR și în Alianță un consens pentru câteva condiții ce țin de valori, fără de care USR nu va da vot de învestitură. Noi le-am susținut deja de multă vreme și pot fi rezolvate foarte rapid prin procedură parlamentară, care trebuie să aibă loc înainte de orice alt vot. E o probă de funcționare și responsabilitate a majorității care ar urma să voteze Guvernul și o dovadă minimală de bună credință privind direcția țării în perioada următoare. Abia după îndeplinirea lor vom putea vorbi despre noul Guvern și celelalte obiective ce trebuie să se regăsească în mandatul său”, spune Dan Barna.

Cele patru condiții ale USR pentru susținerea Guvernului PNL:

 

- Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi

- Votarea inițiativei “Fără Penali în funcții publice”, pentru care au semnat peste un milion de români

- Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României

- Desființarea prin lege a recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență

 

”Toate aceste lucruri se pot întâmpla într-o zi de muncă la Parlament”, a conchis Dan Barna.