Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Despre promisiunile lui Dăncilă către primari: ”Teama de pușcărie e singura care o ține în loc”

”Există o debandadă totală în ceea ce privește finanțarea autorităților locale”, declară, într-un interviu acordat RFI, analistul EFOR Sorin Ioniţă. Afirmația expertului în administraţie publică vine în contextul în care, în procesul de schimbare a Puterii, autoritățile locale sunt prinse la mijloc și riscă să rămână fără fonduri.

În timp ce Guvernul Dăncilă își trăiește ultimele zile, iar liberalii se pregătesc să preia Puterea, autoritățile locale sunt în alertă din cauza fondurilor insuficiente de pe final de an.

Premierul Viorica Dăncilă susține că își va respecta promisiunea și va achita facturile restante din Programul National de Dezvoltare Locală (PNDL), pe care și liberalii, prin vocea liderului Ludovic Orban, au anunțat că nu îl vor abandona după ce preiau Puterea.

Luni, primarii au primit o ”gură de oxigen”, Guvernul aflat încă în funcțiune asigurând prin Hotărâre de Guvern direcționarea a 1,4 miliarde de lei către aproximativ 1600 de localități. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat însă că e nevoie de mult mai mulți bani pentru primării: aproximativ 8,5 miliarde lei. Guvernul următor ar trebui să găsească fonduri pentru acoperirea găurilor.

La RFI, Sorin Ioniţă, expert în administraţie publică la EFOR, spune că în prezent există o debandadă totală în ceea ce privește finanțarea autorităților locale.

În aceste condiții, PNDL trebuie reformat, dacă se dorește continuarea acestui program, crede Sorin Ioniță: ”Programul trebuie făcut așa cum trebuie. Adică trebuie în primul rând calculați ce bani sunt, trebuie făcută o procedură competitivă și transparentă pentru ca primăriile să aplice cu proiecte, trebuie făcută o comisie de jurizare independentă (...) Deci, programul poate să continue dacă e făcut calumea. Și începuse așa în 2007, înainte de aderare. După aderare, însă, ce a făcut MDRAP? A scos toate aceste criterii și proceduri transparente și le-a lăsat pe pixul ministrului.”

Sorin Ioniță este expert în administraţie publică la Expert Forum (EFOR)
Sorin Ioniță este expert în administraţie publică la Expert Forum (EFOR)
Image source: 
Facebook

În ceea ce privește promisiunile Vioricăi Dăncilă, Sorin Ioniță spune că ”într-adevăr, premierul Dăncilă e pe cale să plece și poate să spargă pușculița, să arunce cu bani în toată lumea. Singurul lucru care o ține în loc, cred, este teama de pușcărie pentru că știu și ei că, dacă semnează documente pe bani inexistenți, ar putea să aibă o problemă la un moment dat, și ea, și Teodorovoci. Deci, cred că se va uita de două ori pe ce semnează pentru a nu trimite la primării ”bitcoin sau bani virtuali” cu care primarii să pornească lucrări sau să achite facturi cu bani care nu există și să bage niște companii în faliment”.

Ascultă:

 
Sorin Ioniţă, expert în administraţie publică la EFOR, despre PNDL