Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste violente la Barcelona, cu zeci de răniți, după condamnarea separatiștilor catalani la ani grei de închisoare

catalonia.jpg

Mii de manifestanți au blocat activitatea pe aeroportul din Barcelona, 14 octombrie 2019.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Juan Medina

Cel puțin 78 de persoane au fost rănite luni în urma violențelor izbucnite pe străzile din Barcelona, ca urmare a condamnării mai multor lideri separatiști catalani în legătură cu rolul pe care l-au jucat în tentativa de proclamare a independenţei regiunii, în urmă cu doi ani.

La aeroportul El Prat peste 100 de curse au fost anulate din cauza protestului. Autoritățile au anunțat că două persoane au fost reținute momentan.

Protestatarii au aruncat cu scticle și alte obiecte în forțele de ordine. Potrivit serviciilor de urgenţă, 56 de oameni au fost răniţi în ciocnirile cu poliţia, iar 10 au ajuns la spital. 

Și traficul feroviar a fost afectat de manifestațiile violente de la Barcelona, 50 de curse fiind anulate.

Sute de studenți și funcționari au protestat în diferite zone din Barcelona, blocând mai multe străzi în apropierea sediilor unor instituții guvernamentale.

Manifestații similare s-audesfășurat și în alte localități din Catalonia, cum ar fi Girona și Lleida.

Quim Torra, liderul Guvernului regional de la Barcelona, a denunțat decizia instanței supreme, catalogând-o drept "un act de răzbunare, nu un act de justiție".

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunțat luni că nouă lideri separatiști catalani au primit sentințe între 9 și 13 ani în închisoare.

"Un nou referendum privind independenţa Cataloniei este inevitabil", a declarat fostul vicelider al executivului catalan, Oriol Junqueras, condamnat la 13 ani de închisoare, potrivit Reuters.

În primul interviu după sentinţa de luni, acordat prin e-mail agenţiei de presă britanice și citat de Agerpres, Oriol Junqueras a afirmat că sentinţele dictate contra sa şi altor opt foşti lideri ai separatiştilor catalani au făcut ca mişcarea pentru independenţa Cataloniei să devină mai solidă şi mai hotărâtă.

El a mai precizat că foştii lideri catalani condamnaţi luni de Curtea Supremă a Spaniei intenţionează să conteste sentinţele la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.