Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Fastul încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria

regele_nando.jpg

Prințul Carol (stânga), Regele Ferdinand și Regina Maria, 1922
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Acum exact 97 de ani, la Alba Iulia avea loc încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand I și Maria. Despre fastuosul moment care a atras atenția întregii Europe vă invităm să aflați mai multe din Pagina de istorie de astăzi.

Încoronarea din 15 octombrie 1922 a regilor Ferdinand şi Maria a desăvârşit, într-un mod festiv, făurirea României Mari. A fost și ziua în care întreaga lume, în special țările europene, și-a întors privirea, admirativ, spre România.

Ceremonia fastuoasă de încoronare s-a desfăşurat la Alba Iulia, la vremea aceea un mic oraș de provincie care nu avea drumurile pietruite și nu mai mult de 10.000 de locuitori.

Pregătirea încoronării a început cu câţiva ani înainte. Cel puțin două comisii de organizare s-au ocupat de momentul încoronării, din care au făcut parte și generalul Constantin Coandă, George Enescu sau Anghel Saligny. Autoritățile vremii avut multe de făcut până la încoronare. De exemplu, au pavat drumul de pâmânt care ducea la Poarta I. Chiar catedrala ortodoxă din Alba Iulia a fost construită special pentru momentul încoronării din 1922, într-un timp record, de aproximativ 10 luni. Pentru realizarea esplanadei catedralei, a fost dinamitată o parte a zidului cetăţii şi a fost dărâmată o parte din Bastionul Mihail.

Cât despre coroanele puse pe capetele monarhilor, acestea au istorii diferite. Coroana de oțel, cu care a fost încoronat și unchiul lui Ferdinand, Carol I, în anul 1881, fusese făurită din oţelul provenit dintr-un tun turcesc, capturat în timpul Războiului de Independenţă. În schimb, coroana reginei a fost comandată special la o casă de bijuterii celebră din Paris. A fost creată din aproape două kilograme de aur donate de un localnic din Munţii Apuseni.

Pentru ceremonia de încoronare au fost comandate şi două mantii: cea a regelui a fost făcută în străinătate, iar cea a reginei în ţară. La ceremonie au participat capete încoronate și alți lideri din Europa, America sau Asia, printre care viitorul rege George al VI-lea al Marii Britanii, tatăl actualei regine Elisabeta a II-a sau generalul Henri Berthelot. Cele mai importante agenţii de presă internaţionale şi-au trimis la Alba Iulia reporteri pentru a relata despre fastuosul eveniment.

Încronarea propriu-zisă a avut loc în fața catedralei, sub un baldachin. Regele a primit coroana de la preşedintele Senatului şi şi-a aşezat-o singur pe cap. Apoi Ferdinand a așezat coroana pe capul Reginei Maria, a ridicat-o de jos şi a sărutat-o pe frunte. Totul s-a încheiat cu un dineu, organizat cu ajutorul faimoasei Case Capșa din București și cu o impresionantă paradă militară.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 15 octombrie 2019