
Politică
Sondaj: Ceban și Năstase, în turul doi al alegerilor din Chișinău. Comentator: Lupta adevărată, după 20 octombrie
poza_vot.jpg

Potrivit sondajului realizat de compania CBS-AXA, la comanda WatchDoG, candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban ar acumula 26,5 la sută din voturi, iar candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase ar obține 21,4 la sută din sufragii. Dacă vorbim de turul doi, și aici Ion Ceban este peste Andrei Năstase, cu 35,7 la sută și respectiv, 29,4 la sută.
Sondajul arată că cei doi conduc detașat față de ceilalți candidați, înscriși în cursa pentru fotoliul de primar.
Spre exemplu, fostul primar al Chișinăului, liberalul Dorin Chirtoacă ar obține puțin peste 5 la sută din voturile alegătorilor, iar unul dintre candidații unioniști, Vlad Țurcanu ar avea 0,5 la sută din voturi.
Autorii cercetării susțin că socialiștii ar conduce și în Consiliul Municipal Chișinău. Aproape 30 la sută din voturi le-ar obține aleșii locali din partea PSRM, iar pentru consilierii din partea Blocului ACUM ar vota în jur de 23 la sută dintre chișinăueni.
Mai mult de 70 la sută dintre participanții la sondaj au spus că vor merge la urnele de vot. În jur de 18 la sută sunt indeciși, iar peste 5 la sută spun că nu-i acceptă nici pe unul dintre cei doi candidați.
Sondajul a fost realizat în perioada 5-13 octombrie pe un eșantion de 431 de persoane din municipiul Chișinău, marja de eroare fiind de 4,7%.
Comentator: ”Lupta politică adevărată urmează abia dupa 20 octombrie”
Comentatorul moldovean, Dionis Cenușă consideră că, de fapt, până în turul doi nimic serios nu se va întâmpla. ”Lupta politică adevărată urmează abia după 20 octombrie. Urmează să vedem ce fel de limite vor fi încălcate și dacă Ceban sau Năstase doresc victoria cu orice preț, inclusiv cu prețul destramării alianței politice tranzitorii”.
”Condițiile pentru alegeri anticipate nu s-au copt deocamdată. Iată de ce, PSRM și ACUM pot arăta concurență mai puțin agresivă, și respectiv mai loială, decât ar fi cazul dacă nu există nicio coaliție guvernamentală. Poate coaliția menținută cu atenție la scară naționala concrește cu alianțe formate la nivel local între PSRM și ACUM? Mai este frica față de Plahotniuc, un stimulent util pentru a lărgi spațiul de conviețuire politică pașnică între cele doua forțe politice? Urmează sa vedem”, afirmă Dionis Cenușă.
Peste 1000 de observatori naționali și internaționali vor monitoriza scrutinul
Comisia Electorală Centrală a acreditat peste 1000 de observatori naționali și internaționali pentru a monitoriza scrutinul din 20 octombrie.
Pentru scrutinul de duminică au fost tipărite peste 7,8 mln buletine de vot, dintre care 6,104 mln în limba română și peste 1,688 mln în limba rusă. Pentru funcția de primar, 2,194 mln de buletine de vot (1,76 mln în română și 432 mii în rusă), acestea vor fi de culoare roz, pentru funcția de consilier de nivelul I, la fel, vor fi tipărite, 2,194 mii de buletine de vot (1,76 mln în română și 432 mii în rusă), având culoarea gri afumat.
Pentru funcția de consilier raional/municipal sunt tipărite 2,6 mln buletine de vot (2,12 mln în română și 550 mii în rusă) și vor avea culoare bej. Pentru funcția de primar general al mun. Chișinău și primar al mun. Bălți sunt tipărite circa 740 mii de buletine de vot (464 mii în română și peste 274 mii în rusă) și vor fi de culoare violet.
Lungimea buletinelor de vot diferă, în funcție de numărul de candidați înscriși în buletin. Cele mai scurte buletine de vot sunt pentru localitățile unde a fost înregistrat câte un candidat la funcția de primar sau de consilier local. Iar cel mai lung este buletinul de vot pentru alegerea consiliului municipal Comrat, unde au fost înregistrați 61 de concurenți electorali. Acesta va fi tipărit sub forma de broșură.
Valoarea totală a tirajului de buletine de vot pentru alegerile locale generale este de peste 3,6 mln lei.