Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eurocronica: Rușii ar ceda în Ucraina - întrebarea este cât

putin_zelensky.jpg

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski
Image source: 
AFP via en.rfi.fr

Ediția europeană a POLITICO face o observație interesantă în ce privește tonul adoptat de televiziunile de stat rusești față de Ucraina.

Ei bine, în regimurile autoritare, astfel de schimbări ale abordării pe canalele oficiale sunt cât se poate de semnificative, deoarece indică o nouă viziune a celor care controlează aceste medii de propagandă - în cazul de față, Kremlinul.

De la revoluția Maidanului din 2014, când protestatarii l-au răsturnat pe președintele pro-rus Ianukovici, cerând orientarea țării spre Uniunea Europeană, posturile rusești au prezentat Ucraina ca pe o țară condusă de o ”juntă” fascistă.

Ei bine, după cum observă POLITICO, din septembrie, de când între Moscova și Kiev a avut loc un important schimb de prizonieri, termenul de ”juntă” a dispărut din vocabularul televiziunilor controlate de Kremlin. Este – apreciază analiștii – un semnal atât pentru audiența internă cât și pentru Occident că Rusia este gata să schimbe ceva.

Ales președinte al Ucrainei în luna aprilie, Volodimir Zelenski, a promis găsirea unei soluții pentru regiunile separatiste din Est. Noua deschidere spre Rusia a președintelui francez Emmanuel Macron poate contribui, de asemenea, la o soluție pentru estul Ucrainei. La rândul ei, economia rusă se resimte tot mai mult de pe urma sancțiunilor, nemulțumirile interne se acumulează, cota de încredere în Vladimir Putin scade văzând cu ochii.

Și, în fața Kremlinului s-au ridicat două opțiuni. Prima: o nouă acțiune de forță, de tipul anexării Crimeei, menită a crește din nou popularitatea liderului. A doua: un gest menit a mai îndulci măcar sancțiunile. Strategii ruși par să fi ales a doua variantă și să fi înțeles că prima duce într-o fundătură.

Kievul a acceptat, la rându-i, așa-numita Formulă Steinmeier, după numele fostului ministru german de externe. Aceasta prevede o autonomie sporită pentru regiunile controlate în prezent de rebeli în Doneţk şi Lugansk. Autonomia s-ar instala după alegeri considerate libere și corecte de către OSCE.

Acordul prevede, de asemenea, retragerea forțelor de către ambele părți dar și că Ucraina va recăpăta controlul frontierei sale cu Rusia.

Ucraina înțelege prin aceasta retragerea tuturor trupelor rusești din regiunile de est, dar Moscova nu recunoaște că ar avea acolo soldați sau echipamente. Varianta oficială a Kremlinului este că în Donbas sunt doar rebeli locali, nemulțumiți de politica pro-occidentală a Ucrainei.

Și aceasta nu este singura problemă. În Ucraina, acordul este considerat într-o bună parte a societății drept o concesie inacceptabilă făcută Rusiei. Chiar ieri, câteva mii de naționaliști ucraineni au protestat pe străzile din Kiev.

Apoi, situația naște întrebări chiar printre statele membre ale Uniunii Europene aflate la frontiera răsăriteană, precum țările baltice, Polonia sau România. Dacă Rusia cedează în Donbas dar menține Crimeea, nu cumva Europa ajunge să premieze, de fapt, Rusia, pentru anexarea peninsulei de la Marea Neagră? Nu cumva Moscova este astfel încurajată ca, într-un alt moment, într-o altă conjunctură, să comită un gest similar anexării Crimeei?

Să nu uităm nici de Republica Moldova. În interviul acordat recent postului nostru, președintele moldovean Igor Dodon vorbea despre existența unui plan pentru Trannistria și care ar conține – ați ghicit! - o autonomie extinsă ca preț pentru reintegrarea regiunii separatiste în statul moldovean.

Iar dacă această autonomie va fi într-atât de extinsă încât să poată opri parcursul european al Ucrainei sau Moldovei, încă nu putem ști. Deocamdată, cel puțin.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica