Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Liderii europeni spun că un acord nu mai este posibil

brexit_diviziuni.jpg

Marea Britanie şi Uniunea Europeana au ajuns la un nou acord al Brexitului, anunţă premierul Boris Johnson
Marea Britanie şi Uniunea Europeana au ajuns la un nou acord al Brexitului, anunţă premierul Boris Johnson
Image source: 
pixabay.com

Liderii europeni i-au comunicat lui Boris Johnson că nu mai există nicio cale „practică sau legală” prin care să mai poată fi găsit un acord pe Brexit până joi, atunci când va începe summit-ul UE de la Bruxelles, relatează The Independent, preluat de Digi24.

Prim-ministrul Finlandei, Antti Rinne, al cărui guvern deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene l-a avertizat pe Boris Johnson că obţinerea unui acord în timpul acestei săptămâni va fi imposibilă. Simon Coveney, viceprim-ministrul irlandez a sugerat, de asemenea, că discuţiile ar putea să continue până săptămâna viitoare.

Boris Johnson voia, însă, să prezinte un eventual acord obţinut în faţa sesiunii speciale parlamentare de sâmbătă, dar acum nu mai există nicio şansă pentru asta, conform oficialilor europeni.

Ministrul spaniol de externe şi viitorul Înalt Reprezentant al UE (responsabilul pentru politică externă al blocului european) a declarat că e posibil să fie nevoie de o nouă amânare a Brexitului, având în vedere că timpul rămas până pe 31 octombrie nu este suficient pentru negocierea şi semnarea unui acord.

Boris Johnson a declarat public în mai multe rânduri că nu va mai cere o amânare a Brexitului dincolo de 31 octombrie deşi există o lege votată în Parlamentul de la Londra care îl obligă să facă acest lucru dacă un acord nu este obţinut în timp util.

Pe de altă parte, potrivit mai multor surse diplomatice, citate de Reuters, negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier ar fi spus că cele mai recente propuneri prezentate de Londra cu privire la Brexit nu sunt suficient de bune.

Barnier ar fi spus, de asemenea, că are nevoie de un text juridic până la finalul zilei pentru a putea face recomandarea ca liderii UE să aprobe un acord la Consiliul European din 17-18 octombrie.

În caz contrar, este foarte probabil ca Michel Barnier să recomande desfăşurarea de tratative suplimentare cu Londra după summitul UE care se încheie vineri.

''Există un termen limită pentru această seară pentru a conveni un text juridic'', a explicat un diplomat european.

În lipsa unui acord între Londra şi UE până la 19 octombrie, o lege votată în septembrie îl obligă pe premierul britanic Boris Johnson să solicite o amânare de trei luni a Brexitului.

Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să ajungă la un consens în special asupra modalităţii concrete de a se evita, după Brexit, o revenire la o frontieră fizică între provincia Irlanda de Nord (ce face parte din Regatul Unit) şi Republica Irlanda, care va rămâne membră a UE.