Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un Brexit accidental de Halloween?

Barnier Ciamba

Un acord privind Brexit este imposibil înainte de Summitul european de la sfârsitul săptămânii. Un alt summit UE va fi probabil organizat, se caută un acord înainte de 31 octombrie pentru a se evita un Brexit accidental. 

Europenii așteaptă mai departe o propunere corectă din partea Londrei care să rezolve problema spinoasă a frontierei dintre cele două Irlande. 

Dubla frontieră (cea terestră si cea din Marea Irlandei) propusă de Boris Johnson recent nu este fiabilă. Ceea ce se dorește este ca pe de-o parte traficul de mărfuri si libertatea de mișcare a persoanelor să nu fie îngrădite si pe de altă parte, cele două Irlande să nu se simtă lezate de existența unei frontiere. 

Sunt aici în joc nu doar Acordul Vinerii Sfinte din 1998, ci si Acordul de la Londra din 1920 – încălcarea celor două texte ar deschide Cutia Pandorei. 

Europenii au găsit singura soluția considerată pâna acum mai mult sau mai putin logică si viabilă, anume stabilizatorul permanent: păstrarea Irlandei de Nord în Uniunea Vamală pâna la concluderea unui acord comercial între UK si UE. 

Cum această ipoteză a fost respinsă de trei ori de Camera Comunelor, ea nu mai poate intra în discutie. Dar cum nici celelalte propuneri , cele făcute de Londra, nu pot intra în discutie, impasul pare total.

Negociatorul UE Michel Barnier pare optimist si vrea să creadă că un acord mai este posibil în aceastaa săptămână. Dar dacă o nouă propunere demnă de acest nume nu parvine la Bruxelles azi înainte de miezul nopții, un nou summit UE va fi organizat înainte de 31 octombrie. 

Oricum s-ar derula lucrurile, un Brexit accidental de Halloween pare din ce în ce mai putin probabil. 

Pe de-o parte, orice propunere ar trimite britanicii va da naștere la o analiză si chiar la o dezbatere pe plan european, data Brexitului fiind deci tehnic amânată din lipsă de timp. 

Pe de altă parte, conform unei legi votate la Londra în septembrie, în lipsa unui acord pâna la data fatidică Regatul Unit trebuie să ceară o alta prelungire, aceasta fiind de trei luni. 

Teoretic Boris Johnson se ferește s-o ceară, iar unii dintre europeni ar putea încerca să împiedice o nouă extindere a procesului. Cu toate acestea, în cele din urmă  31 octombrie 2019 poate deveni 30 ianuarie 2020. Si tot așa...