Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orban, despre noul Guvern: Runda finală de negociere va fi probabil marți, miercuri

Numele persoanelor din echipa noului Guvern vor fi făcute publice după finalizarea negocierilor politice, iar runda finală de negociere va fi probabil marți sau miercuri,  a declarat, marți seară, la Digi24, premierul desemnat Ludovic Orban.

Întrebat dacă are un calendar în acest 10 zile până la votul de învestire a Guvernului în Parlament , Ludovic Orban a răspuns: „Cu siguranță. Avem un calendar. Prima rundă de negocieri politice. De asemenea, avem un calendar de consultare a societății civile, privitor la prioritățile pe fiecare domeniu de activitate în care vom avea consultări cu patronate, cu asociații profesionale, cu organizații neprofesionale de profil, cu federațiile sindicale”.

Liderul PNL a adăugat că liberalii vor fi foarte deschiși la aceste discuții, pentru că vor să aibă un parteneriat care să stabilizeze situația creată de PSD și să repare stricăciunile făcute de social-democrați.

„Pornim foarte deschiși și foarte onești la aceste discuții. Chiar vrem să facem un parteneriat care să stabilizeze situația, să ne permită să reparăm toate stricăciunile, să oprim toate scurgerile prin găurile făcute în barcă de guvernările PSD. Oricine ne sprijină în acest demers, va avea de câștigat, nu va avea de pierdut. Oricine se cramponează de menținerea la putere a PSD-ului nelegitim, care a căzut pe moțiune de cenzură, face un rău imens României, și va avea de pierdut, inclusiv pe plan electoral”, a punctat Ludovic Orban.

Potrivit articolului 103, alineatul 2, din Constituție „candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”.

De asemenea, „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, potrivit Legii fundamentale.