Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerea primarilor în două tururi, respinsă de Senat. Reacția USR

alegere_primari_doua_tururi_respinsa_senat.jpg

Alegerea primarilor în două tururi este acum la mâna deputaților (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Alegerea primarilor în două tururi este acum la mâna deputaților (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Senatorii au respins miercuri proiectul USR ce prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Revenirea la acest sistem este una dintre condițiile puse de USR pentru susținerea Guvernului Orban.

ACTUALIZARE 3: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (PSD), declară că PNL a chiulit de la votul din Senat, unde a fost respins proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. ”Sau poate că de fapt fără voturile foştilor pesedişti, nu pot să facă nimic singuri”, a scris el pe Facebook.

 

ACTUALIZARE 2: Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan: ”PNL a inițiat un astfel de proiect de lege, așadar PNL urmărește acest obiectiv parlamentar și vom discuta cu toate celelalte formațiuni, pentru a obține o majoritate care să îl voteze”.

 

ACTUALIZARE 1: USR critică într-un comunicat absența senatorilor PNL, ALDE și Pro România la votul pentru alegerea primarilor în două tururi.

 

Proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi a fost respins cu voturile PSD și UDMR, potrivit G4Media. Scorul a fost 47 de voturi împotrivă și 33 de voturi pentru, potrivit Mediafax.

Ultimul cuvânt în privința acestei legi îl va avea însă Camera Deputaților.

Documentul primise raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică, pe data de 9 octombrie. Proiectul face parte din categoria legilor organice.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi este una dintre condițiile puse de USR pentru susținerea Guvernului Orban.