Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: un (nou?) acord la Bruxelles pentru Irlanda de Nord

brexit_puzzle.jpg

31 ianuarie 2020. Este noua data la care UE amână Brexitul
31 ianuarie 2020. Este noua data la care UE amână Brexitul
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Acordul anunțat cu mare mândrie  la Bruxelles prevede menținerea Irlandei de Nord în legile vamale britanice, dar cu aplicarea normelor UE. Problema TVA-ului pentru Irlanda de Nord este încă în negociere. Liderii UE îl vor aproba azi, Parlamentul European îl votează săptamâna viitoare.

 

 

Este un compromis și nu neapărat unul nou, este de fapt prima idee de stabilizator permanent (backstop) pusă pe masă de UE în 2018. Text

Ideea aceasta de ultimă oră este menită să împiedice formarea unei frontiere terestre fizice între cele două Irlande si "să aducă certitudine acolo unde era incertitudine", cum a explicat negociatorul sef UE Michel Barnier. 

Ceea ce contează cu adevărat este mentinerea păcii, a explicat Barnier facând bineînteles referire la problema irlandeză.

Prin urmare, Irlanda de Nord nu rămâne de iure în Uniunea Vamală, dar va aplica regulile UE. Controalele de mărfuri în Marea Irlandei vor fi făcute de vameși britanici care vor folosi regulile europene. 

Se aplică mai ales cele privind de concurența pentru produsele industriale și agro-alimentare. Acest punct a fost crucial pentru UE27 care se teme de o concurență acerbă din partea Regatului Unit post Brexit.

Controalele în Marea Irlandei, pentru toate mărfurile, produsele, etc care părăsesc Regatul Unit în direcția UE, sunt simplificate totuși prin scutirea de taxe pentru o serie întreagă de bunuri. 

Acest regim de vamă s-ar aplica în Irlanda de Nord timp de patru ani cu începere din 2021 (când se termină perioada de tranziție post Brexit). Ieșirea Irlandei de Nord din acest regim ar fi analizată atunci de Comitetul Mixt stabilit acum între UE și Regatul Unit. 

Toate acestea prezentate aici sumar („acordul” este tehnic, lung  și complicat) tocmai au fost transpuse într-un text pe care statele membre să-l poată studia. 

Brexit a apărut între timp  pe agenda liderilor UE care se reunesc în această după masă și mâine la Bruxelles. Se negociază încă problema TVA-ului. 

Ce se știe acum este că de parte britanică noile idei negociate la Bruxelles nu trec de Partidul Unionist Democratic (DUP) ; reuniunea Camerei Comunelor prevăzută pentru sâmbătă este mentinută.

In acest caz, Boris Johnson va evita să ceară o prelungire cu trei luni a datei pentru Brexit (prevăzută acum pentru 31 octombrie), prelungire care ar putea oricum fi refuzată de Franța, dar nu numai de ea.