Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cele 27 de state membre UE au aprobat în mod oficial noul acord Brexit

brexit_pixabay.jpg

Vot crucial maine, in Camera Comunelor, pe acordul Brexit
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Potrivit declarației adoptate în acest sens de liderii europeni, acordul va fi valabil începând cu 1 noiembrie.

În declarație nu este menţionată şi vreo posibilă nouă amânare a Brexitului dincolo de data de 31 octombrie dacă parlamentul britanic respinge acordul, scrie Agerpres. Acordul convenit între Londra şi Bruxelles prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, însă în interiorul vamal britanic, pentru a se evita reapariţia unei frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord. 
Camera Comunelor, care a respins de trei ori precedentul acord privind Brexitul încheiat de fostul premier Theresa May, va avea sâmbătă o reuniune extraordinară în cadrul căreia noul acord va fi supus la vot. Premierul conservator Boris Johnson le-a cerut deputaţilor să voteze documentul care permite o retragere ordonată a Regatului Unit din UE pe 31 octombrie.
Dar refuzul laburiştilor şi al unioniştilor nord-irlandezi de a susţine acordul, plus opoziţia liberal-democraţilor faţă de ieşirea din UE scad şansele ca acesta să treacă de votul Camerei Comunelor. În această eventualitate, conform unei legi adoptate luna trecută, Boris Johnson va fi obligat să ceară UE o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, solicitare care mai trebuie aprobată şi de liderii europeni.
Dacă legislativul britanic aprobă documentul, va urma o perioadă de tranziţie post-Brexit până la finele anului viitor, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra şi Bruxelles pentru 1-2 ani.