Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: protocolul pentru Irlanda de Nord aprobat de liderii UE

72452002_1485876644884020_1066382904344444928_n.jpg

Tusk Tajani
Donald Tusk înconjurat de ziariști își explică tristețea provocată de Brexit
Image source: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Liderii UE au aprobat joi seara la Bruxelles protocolul pentru Irlanda de Nord anexat Acordului de retragere al Marii Britanii din UE. Dacă el este aprobat de parlamentarii britanici în 19 octombrie, Parlamentul European îl votează în 24 octombrie la Strasbourg. 

3,2,1...Brexit? Ieșirea Marii Britanii din UE se conturează prin aprobarea aranjamentului agreat de Bruxelles și Londra care evită crearea unei frontiere terestre între cele două Irlande. Joi seară la Bruxelles, liderii UE erau mai degrabă triști să anunțe această veste care practic deschide drumul divorțului prevăzut pentru 31 octombrie. 

„Mă bucur pentru acord, sunt trist pentru Brexit”, a declarat Donald Tusk, urmat de Jean-Claude Juncker pe aceeași notă. „Este ca o despărțire de un prieten care a ales o altă cale”, a adăugat prim ministrul irlandez Leo Varadkar de al cărui acord depindea întregul compromis. 

Prezent la ceea ce poate este ultimul său summit UE, Boris Johnson a salutat acordul de la Bruxelles ca fiind unul foarte bun pentru ambele părți, în ciuda criticilor care spun că acesta va avea un impact economic negativ pentru Regatul Unit. 

Noul aranjament găsit în negocierile din ultimele două zile este un protocol menit să devină poate permanent, el merge mai departe decât propunerile UE din 2018 – deși este destul de asemănător – fiindcă este considerat un text juridic. 

Astfel, Irlanda de Nord nu rămâne de iure în Uniunea Vamală, dar va aplica regulile UE. Controalele de mărfuri în Marea Irlandei vor fi făcute de vameși britanici care vor folosi regulile europene. 

Se aplică mai ales cele privind concurența pentru produsele industriale și agro-alimentare. Acest punct a fost crucial pentru UE27 care se teme de o concurență acerbă din partea Regatului Unit post Brexit.

Controalele în Marea Irlandei, pentru toate mărfurile, produsele, etc care părăsesc Regatul Unit în direcția UE, sunt simplificate totuși prin scutirea de taxe pentru o serie întreagă de mărfuri. 

Acest regim de vamă s-ar aplica în Irlanda de Nord timp de patru ani cu începere din 2021 (când se termină perioada de tranziție post Brexit). Ieșirea Irlandei de Nord din acest regim ar fi analizată atunci de Comitetul Mixt stabilit acum între UE și Regatul Unit. 

Protocolul intră în vigoare la 1 noiembrie 2019. Din aceeași zi, UE poate spera să deschidă negocierile cu Londra privind un viitor acord comercial între Regatul Unit si UE.