Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul britanic a amânat votul asupra acordului Brexit

acord_brexit_sedinta_cruciala_parlament_londra.jpg

Ultima șansă pentru premierul britanic, Boris Johnson, în dosarul Brexit? (Foto: Reuters/Francois Lenoir)
Ultima șansă pentru premierul britanic, Boris Johnson, în dosarul Brexit? (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

Parlamentul de la Londra s-a reunit sâmbătă, pentru a se pronunța asupra noului acord Brexit, negociat pe ultima sută de metri de premierul Boris Johnson și liderii Uniunii Europene.

ACTUALIZARE 6: Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul, până când va fi adoptată legislaţia prin care se va implementa acest acord. Premierul Boris Johnson a declarat însă că nu va negocia cu UE nici o nouă amânare a Brexitului.

ACTUALIZARE 5: Premierul conservator britanic Boris Johnson i-a îndemnat sâmbătă pe deputaţi să adopte fără întârziere acordul Brexit încheiat între Londra şi Bruxelles: "E timpul ca această măreaţă Cameră a Comunelor să se reunească şi să-i unească pe oameni".

 

ACTUALIZARE 4: Drepturile angajaților în Marea Britanie nu vor fi niciodată inferioare drepturilor lucrătorilor din UE, spune premierul Boris Johnson.

Boris Johnson, în Parlamentul de la Londra (Foto: Parliament TV via Reuters)
Boris Johnson, în Parlamentul de la Londra (Foto: Parliament TV via Reuters)

 

 

ACTUALIZARE 3: Premierul conservator Boris Johnson îi acuză pe laburiști de ”negativism”.

 

ACTUALIZARE 2: Boris Johnson îi asigură pe parlamentarii conservatori că va exista ”protecție” în Marea Britanie împotriva legislației UE care ”vexează”.

 

ACTUALIZARE 1: Premierul Boris Johnson, în Parlament: ”La Bruxelles există o dorință puternică de a intensifica proiectele federaliste, lucru ce va provoca scepticism în rândul a milioane de europeni”.

 

Situația nu se arată prea roz pentru premierul Boris Johnson, în condițiile în care el nu are asigurată o majoritate în favoarea acordului Brexit, negociat pe ultima sută de metri cu Bruxellesul.

Parlamentul britanic se reunește pentru prima dată după patru decenii într-o zi de sâmbătă.

Sute de mii de persoane sunt așteptate la un marș către Parlament, în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Boris Johnson a declarat că votul de sâmbătă este ultima șansă pentru un Brexit ordonat. Premierul este obligat de lege să ceară amânarea Brexit-ului, dacă noul acord e respins de parlamentari.

Ședința Parlamentului de la Londra este programată de la 11.30, ora României și ar putea ține toată ziua.