Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aproape 3 mln de alegători, așteptați la urne în R.Moldova. Primele nereguli, semnalate de observatori

poza_alegeri.jpg

Alegeri locale generale, dar și alegeri parlamentare noi în câteva circumscripții electorale, în R.Moldova
Image source: 
RFI/Valeria Vițu

În R.Moldova duminică se desfășoară alegeri locale generale, dar și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții. Comisia Electorală Centrală anunță că la ora 7.00 au fost deschise cele 1969 secții de votare. Scrutinul de duminică este monitorizat de peste 1700 de observatori naționali și internaționali. Miza scrutinului de duminică este Primăria Chișinău. 18 candidați își doresc să ajung edil al capitalei R.Moldova.

Aproape 260 de mii de alegători sau peste 9 la sută dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 10.40, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale. Aproape trei milioane de oameni pot vota duminică.

Pentru cele 898 de mandate de primar s-au înregistrat în cursa electorală 3 761  persoane, iar pentru 11 580 de mandate de consilier – 50 410 persoane. Cele mai scurte buletine de vot sunt pentru localitățile unde a fost înregistrat câte un candidat la funcția de primar sau de consilier local. Iar cel mai lung este buletinul de vot pentru alegerea consiliului municipal Comrat, unde au fost înregistrați 61 de concurenți electorali. Acesta are forma unei broșuri.  

Pentru alegerile locale generale, CEC a tipărit peste 7,8 milioane de buletine de vot. Secțiile de votare se vor închide la ora 21.00. 

Astăzi se desfășoară și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții, după ce Vlad Plahotniuc, Andrei Năstase, Viorel Melnic și Maia Sandu au renunțat la mandatele de deputat. Astfel, alegătorii din Nisporeni, Strășeni, municipiul Chișinău, Slobozia, Tiraspol și Bender, dar și la Vest de Republica Moldova sunt așteptați să-și dea votul pentru viitorul deputat care îi va reprezenta în Parlament.

Pentru cele 4 mandate de deputat vacante, s-au înregistrat în cursa electorală 29 de candidați.

Observatori Promo-Lex: Urne de vot nesigilate, prezența persoanelor neautorizate în secția de votare

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie a înregistrat mai multe nereguli și anume deschiderea cu întârziere a secției de votare, prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale în raza secției de votare (100 metri de la localul secției). Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m.Totodată, observatorii au constatat că buletinele de vot nerepartizate membrilor Biroului Electoral nu sunt păstrate în loc sigur în incinta secției de votare. De asemenea, au fost înregistrate nereguli în listele electorale și anume discrepanțe dintre adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre alegerile locale generale din R.Moldova