Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Chișinăul, o veritabilă metropolă europeană”. ”E timpul să schimbăm lucrurile în bine”, candidații cu șanse la Primărie

poza_cec_buletine.jpg

Sursa imaginii: 
www.cec.md

Aproape trei milioane de moldoveni sunt așteptați la urnele de vot. Astăzi au loc alegeri locale generale, dar și alegeri parlamentare noi în câteva circumscripții electorale din R.Moldova. Pentru fotoliul de primar de Chișinău luptă 18 candidați. Rând pe rând, concurenții s-au prezentat deja la urnele de vot. Între timp, observatorii scrutinului au semnalat mai multe nereguli cum ar fi agitația electorală sau urne de vot nesigilate.

Printre cei care și-au exercitat dreptul la vot este Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM, dar și Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor, cei doi fiind creditați cu șanse reale de a ajunge la Primărie, potrivit sondajelor.

Năstase a îndemnat oamenii să iasă la vot, astfel încât viitorul primar să fie ales din primul tur. Candidatul ACUM spune că a votat cu certitudinea că, ”de această dată, nimeni nu va mai îndrăzi să anuleze votul oamenilor”, a declarat Andrei Năstase care a câștigat anul trecut alegerile anticipate pentru funcția de primar al capitalei.

„Începând de azi, chișinăuienii vor demonstra că ne dorim o schimbare în bine a lucrurilor. E timpul să schimbăm lucrurile în bine la nivel central și local. Am votat cu gândul la generațiile viitoare, că de această dată nimeni nu va mai îndrăzni să anuleze votul pe care oamenii liberi îl exprimă într-un proces democratic”, a menționat Andrei Năstase.

Iar candidatul socialiștilor, Ion Ceban susține că ”Chișinăul are nevoie de o administrare profesionistă. Oamenii așteaptă soluții reale, pentru toate problemele municipiului, nu vorbe și promisiuni. Eu îmi doresc ca toți locuitorii capitalei să voteze rațional, nu emoțional, pentru că mai mulți ani am văzut cu toții care au fost rezultatele votului după preferințe geopolitice. Municipiul Chișinău este cartea de vizită a țării și va deveni o veritabilă metropolă europeană”, spune candidatul socialiștilor, Ion Ceban.

Premierul Maia Sandu afirmă că a mers la vot ”pentru a alege oameni onești în administrația publică locală, care să continue lupta împotriva sistemului mafiot pe care am inițiat-o la nivel central. Avem nevoie de oameni integri și curajoși în toate funcțiile publice”.

La rândul său, președintele Igor Dodon spune că a votat pentru un viitor prosper, un Chișinău mai frumos, la șefia căruia să vină o persoană profesionistă, capabilă să transforme capitala într-un oraș de care să ne mîndrim cu toții. Îndemn și încurajez toți locuitorii Chișinăului și ai întregii țări, să se prezinte la secțiile de votare și să facă alegerea care va genera schimbări spre bine”, a declarat Dodon, după ce și-a exercitat dreptul la vot.

Scrutinul de duminică este monitorizat de peste 1700 de observatori naționali și internaționali. Miza scrutinului de duminică este Primăria Chișinău. Pentru alegerile locale generale, CEC a tipărit peste 7,8 milioane de buletine de vot. 

Să spunem că, duminică se desfășoară și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții, după ce Vlad Plahotniuc, Andrei Năstase, Viorel Melnic și Maia Sandu au renunțat la mandatele de deputat. Astfel, alegătorii din Nisporeni, Strășeni, municipiul Chișinău, Slobozia, Tiraspol și Bender, dar și la Vest de Republica Moldova sunt așteptați să-și dea votul pentru viitorul deputat care îi va reprezenta în Parlament. Pentru cele 4 mandate s-au înregistrat în cursa electorală 29 de candidați.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre declarațiile candidaților cu șanse la Primăria Chișinău