Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Dungaciu, despre Brexit: Asistăm la o incoerență din perspectiva britanică de neînțeles

dan_dungaciu_brexit_incoerenta_neinteles.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Francois Lenoir

Londra se dovedește incoerentă în dosarul Brexit, spune la RFI directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu. Premierul britanic, Boris Johnson, a trimis o scrisoare Uniunii Europene, în care solicită amânarea Brexitului. Documentul nu a fost însă și semnat de liderul conservator.

Boris Johnson a trimis o a doua scrisoare, semnată de data aceasta, în care spune că nu dorește amânarea Brexit, pe care a fost constrâns legal să o solicite, după ce Parlamentul a amânat sâmbătă votul asupra noului acord negociat de Londra și Bruxelles.

Presa externă vorbește chiar și despre o a treia scrisoare trimisă de Londra la Bruxelles.

Dan Dungaciu spune că situația în care se află acum Marea Britanie este una confuză: ”Asistăm la o incoerență din perspectiva britanică cel puțin de neînțeles, pentru că lucrurile în esență au stat așa: doamna May s-a dus să negocieze Brexitul în felul următor, eu vreau să cumpăr un apartament, dvs. aveți un apartament de vânzare, eu vin la dvs. și spun: stimate domn, o să vă cumpăr sigur apartamentul, haideți să negociem prețul. Evident că în momentul în care eu spun așa, dvs. sunteți mult mai relaxat, pentru că știind că oricum vă cumpăr apartamentul, aveți grijă să nu lăsați prețul mai jos decât v-ar conveni. Așa a negociat doamna May Brexitul cu UE, oricum vom ieși cu un acord, deci haideți să negociem cum arată acordul. Evident că UE avea toate avantajele de negociere în realitate”.

El precizează că ”schimbarea majoră între Boris Johnson și doamna May ar fi trebuit să fie următoarea, Boris Johnson să spună: stimată Uniune Europeană, haideți să facem un acord, nu-i obligatoriu să facem un acord. Dacă nu reușim să ne înțelegem, nu vom face un acord. Ăsta a fost de fapt stilul de negociere al lui Boris Johnson (...). Ei, ce s-a întâmplat după aceea: Parlamentul britanic i-a pus toate barierele posibile, în așa fel încât să nu fie posibil un Brexit fără acord și să-i blocheze mandatul de negociere lui Boris Johnson apropo de posibila ieșire fără acord”.

 
Dan Dungaciu, despre confuzia din jurul Brexit