Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste un milion de moldoveni au participat la vot. Alegerile locale generale, valide

femeie_cu_buletin.jpg

Moldoveni la vot, la alegerile locale generale, Chișinău, 20 octombrie 2019
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Alegerile locale generale din R.Moldova pot fi declarate valide. Peste un milion de cetățeni moldoveni sau puțin peste 40 la sută dintre alegători au mers la urnele de vot. Potrivit legislației electorale, pragul de validare a scrutinului este de 25 la sută. Tot astăzi au loc și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții după ce Maia Sandu, Andrei Năstase, Vlad Plahotniuc și Viorel Melnic au renunțat la mandatele de deputat.

UPDATE: Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, 1173816 cetățeni sau 41,68 la sută dintre alegători s-au prezentat la urnele de vot. Secțiile de votare s-au închis la ora 21.00.  

Chiar dacă a fost depășit pragul de validare a scrutinului de duminică, membrii Comisiei Electorale Centrale susțin că prezența la urnele de vot la alegerile locale este mai mică de aproape două ori față de scrutinul din 2015. Pentru comparație, atunci,  28 la sută votase până la ora 13.00, de această dată, însă, 20 la sută și-au exprimat dreptul la vot până la aceeași oră.

Pentru cele 898 de mandate de primar s-au înregistrat în cursa electorală 3 761  persoane, iar pentru 11 580 de mandate de consilier – 50 410 persoane. Cele mai scurte buletine de vot sunt pentru localitățile unde a fost înregistrat câte un candidat la funcția de primar sau de consilier local. Iar cel mai lung este buletinul de vot pentru alegerea consiliului municipal Comrat, unde au fost înregistrați 61 de concurenți electorali. Acesta are forma unei broșuri.  

Pentru alegerile locale generale, CEC a tipărit peste 7,8 milioane de buletine de vot. Secțiile de votare se vor închide la ora 21.00. Aproape trei milioane de oameni pot vota duminică.

Promo-lex: Agitație electorală, fotografierea buletinelor de vot, transportarea organizată, nereguli semnalate

Observatorii Misiunii Promo-lex vorbesc de noi încălcări și anume: agitație electorală sau PR negru pentru a determina alegerea alegătorilor, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor pentru a determina alegerea, transportarea organizată a alegătorilor (cu autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă). Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m, acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane. De asemenea, observatorii vorbesc despre votarea nejustificată în grup și fotografierea buletinelor de vot.

Iar dacă vorbim de parlamentare, la 24 februarie 2019, secțiile de votare din străinătate au fost luate cu asalt de moldoveni. Astăzi, puțini moldoveni la vot. Candidatul Blocului ACUM, Galina Sajin, care participă în circumscripția uninominală nr. 50 la Vest de R.Moldova, susține că secțiile de votare din diaspora europeană sunt practic goale.”Pentru cei din diaspora, nu uitați că puteți vota și cu pașaportul expirat. Pentru cei de acasă, vă rugăm să sunați rudele din Europa și amintiți-le că astăzi sunt alegeri. De exemplu, până la ora 11.00, la București votaseră doar 28 persoane, la Paris – 19 votanți, Roma – 30 persoane. Situația nu arată roz”, a scris Sajin pe pagina sa de Facebook. 

Moldovenii votează astăzi la alegerile parlamentare noi și în altre trei circumscripții și anume Nisporeni, Strășeni, municipiul Chișinău, Slobozia, Tiraspol și Bender. 

Pentru cele 4 mandate de deputat vacante, s-au înregistrat în cursa electorală 29 de candidați.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre alegerile locale generale și parlamentare din R.Moldova