Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Barna: Nu există o majoritate funcțională în Parlament

Dan Barna majoritate functionala Parlament.png

Dan Barna vrea alegeri parlamentare anticipate (captură video)
Dan Barna vrea alegeri parlamentare anticipate (captură video)

Preşedintele USR, Dan Barna, crede că nu există o majoritate funcţională în Parlament, aşa cum consideră preşedintele Klaus Iohannis şi premierul desemnat, Ludovic Orban.

Dacă există o majoritate funcțională în Parlament, atunci nu este nici o problemă ca iniţiativa “Fără penali” să devină lege, consideră Dan Barna: “Acum câteva zile, am avut o întâlnire cu premierul desemnat, în care am menţionat obiectivele USR pentru acordarea votului de învestitură Guvernului minoritar PNL. Aceste condiţii sunt ”Fără penali în funcţii publice”, este o iniţiativă susţinută de un milion de cetăţeni, care a îndeplinit toate condiţiile legale, trecând şi de Curtea Constituţională, alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi, o modificare a legislaţiei şi revenirea la democraţie în plan local şi abrogarea legii privind recursul compensatoriu, prin care au fost eliberaţi deja 20.000 de infractori, mulţi dintre ei pentru fapte de violenţă”.

Liderul USR crede că dacă nu există o majoritate, criza politică va continua. El spune că în următoarele două zile în Parlament este testată existenţa unei majorităţi: “Dacă nu există majoritate, înseamnă că rămânem în continuare într-o criză politică majoră. Miza acestor două zile de Parlament sunt tocmai încercarea şi testarea acestei majorităţi, pentru că am solicitat acest lucru premierului desemnat şi PNL, pentru că ei sunt cei care îşi asumă guvernarea şi cei care spun că există o majoritate. Dacă există o majoritate, nu e nici un fel de dubiu că aceste măsuri absolut necesare pentru cetăţeni, nu sunt în beneficiul USR, dacă ele sunt adoptate, lucrurile sunt foarte clare (...). Sunt două zile de Parlament, în care noi am solicitat dovedirea existenţei majorităţii. În momentul în care nu avem o majoritate, nu cred că mai suntem într-o situaţie de vot”.