Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit | Uite acordul, nu-i acordul: Johnson forțează un nou vot la Londra

boris.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Incertitudine pe scena politică din Marea Britanie, în privința Brexitului programat la finalul acestei luni. După eșecul din weekend, când Parlamentul de la Londra l-a obligat practic să solicite Bruxelles-ului o nouă amânare, premierul Boris Johnson încearcă să forțeze un nou vot în ședința de luni a Legislativului. Șeful Guvernului vrea să le ceară parlamentarilor să se pronunțe în mod clar ”pentru” sau ”împotriva” ieșirii din UE, scrie BBC.

ACTUALIZARE: O instanţă judiciară din Scoţia a început reanalizarea cazului premierului britanic Boris Johnson, acuzat că nu a aplicat în mod corect decizia Parlamentului de a cere Uniunii Europene amânarea Brexit, întrucât nu a semnat scrisoarea formală şi a recomandat să nu fie acceptată propria cerere.

La începutul lunii octombrie, consilierii juridici ai Guvernului au oferit asigurări Curţii Supreme din Scoţia că va fi aplicată Legea Benn, care prevede amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă nu se ajunge la un acord formal privind Brexit. Conform documentelor guvernamentale, Guvernul Boris Johnson se obliga să ceară amânarea Brexit dacă nu se ajungea la niciun acord cu UE până pe 19 octombrie.

Boris Johnson a cerut sâmbătă Uniunii Europene amânarea Brexit, dar nu a semnat scrisoarea formală şi a trimis cel puţin încă o scrisoare în care argumenta că amânarea Brexit ar fi o eroare.

..............................................................................................

După ”bâlbâiala” celor 3 scrisori din weekend trimise de Londra Bruxelles-ului, în care premierul Johnson cere o amânare a termenului de 31 octombrie, apoi se contrazice spunând că personal nu dorește acest lucru, Boris Johnson încearcă să forțeze luni un nou vot asupra acordului pe care la negociat cu liderii UE. Cum va reuși el să impună pe agenda Parlamentului acest vot nu este deloc clar, șeful Camerei Comunelor, John Bercow, nefiind cel mai probabil de acord să supună din nou la vot aceeași propunere, titrează BBC.

În ceea ce privește conținutul celor trei scrisori transmise de Londra Bruxelles-ului în weekend, prima, - nesemnată - cere o amânare cu trei luni a Brexitului. În a doua - semnată de Boris Johnson -, premierul arată că nu vrea această amânare. În a treia, ambasadorul britanic la UE Tim Barrow precizează că amânarea a fost cerută doar pentru a se respecta legea.

În tot acest context complicat, Johnson susține că rămâne pe poziții și reafirmă că Brexitul va avea loc la 31 octombrie, în pofida votului de sâmbătă din Parlament, relatează AFP.

”Vom ieşi la 31 octombrie. Avem mijloacele şi capacitatea de a o face”, a declarat Michael Gove, mâna dreaptă a lui Boris Johnson, într-un interviu acordat Sky News.

De cealaltă parte, Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste, îşi trâmbiţează victoria. El consideră că ”acordul dăunător (al lui Boris Johnson) a fost înfrânt” şi ”în pofida poziţiei sale iritante şi încrezute” a fost nevoit ”să se supună legii”, după cum a scris el pe Twitter.

În fine, de la Bruxelles, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat încă de sâmbătă seara că ”începe să se consulte cu liderii UE cu privire la felul în care să racţioneze”. Potrivit unei surse europene, consultările ”ar putea dura câteva zile”.