Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimbarea puterii de la Chișinău nu a influențat rezultatele alegerilor din R.Moldova

mana_buletin.jpg

Democrații și socialiștii obțin cele mai multe mandate de primar, din primul tur al alegerilor locale generale din R.Moldova
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Comisia Electorală Centrală a R.Moldova anunță că, după primul tur de scrutin al alegerilor locale generale, cele mai multe mandate de primar, repartizate pe țară, revin Partidului Democrat, 191 la număr, urmat de Partidul Socialiștilor cu 124 de mandate de primar. Blocul electoral ACUM obține 82 de mandate de primar. La Chișinău, candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban și candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase ajung în turul doi al alegerilor locale generale, de altfel, cum s-a întâmplat și în vara anului 2018. Pe 3 noiembrie 2019, chișinăuenii sunt așteptați din nou la urne.

Schimbarea puterii de la Chișinău, în vara acestui an, dezvăluirile din ultima vreme legate de furtul miliardului sau deschiderea dosarelor penale pe numele mai multor politicieni influenți din R.Moldova, nu au influențat se pare în mare parte alegerile de duminică.

La Chișinău, rezultatele erau previzibile. Și sondajele au indicat faptul că Ceban și Năstase ajung în turul doi. Și dacă în primul tur, candidatul socialiștilor a obținut cele mai multe voturi, întrucâ bine știm, socialiștii se mobilizează din prima, peste două săptămâni, victoria ar putea fi de partea candidatului pro-european. Și asta pentru că vin voturile multor candidați unioniști și pro-europeni.

Fostul edil al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, care a obținut 10 la sută din voturi a și îndemnat cetățenii să voteze, necondiționat, peste două săptămâni, împotriva lui Ceban.”Noi, PL-ul ne-am fi dorit să ne ducem la capăt munca la Primărie, știind exact cum să o facem. Dar, ne vom pregăti de urmatoarele provocări și oportunități: alegeri parlamentare anticipate, președinția RM, în 2020”, a scris Chirtoacă pe pagina sa de Facebook. 

Tot duminică, au avut loc alegeri parlamentare noi în patru circumscripții uninominale, după ce Maia Sandu, Andrei Năstase, Vlad Plahotniuc și Viorel Melnic au renunțat la mandatele de deputat.

Spre exemplu, dacă vorbim despre circumscripția Nisporeni, vedem că în locul lui Plahotniuc, vine un alt candidat la democraților. Este vorba de Ghenadie Verdeș. Peste 13 mii de oameni au votat pentru viitorul deputat.

În circumscripția 33, municipiul Chișinău, câștigă fratele lui Andrei Năstase și anume Vasile Năstase. Aproape 11 mii de cetățeni au votat pentru el.

Iar în secțiile de votare din circumscripția nr. 48, unde în februarie 2019, sute de oameni au fost aduși organizat să voteze, nu prea mulți alegători, de această dată. Candidatul socialiștilor, Evtodiev Vitalii obține viitorul mandat de deputat cu doar 900 de voturi.

Pentru comparație, în circumscripția la Vest de Republica Moldova, candidatul Blocului ACUM, Galina Sajin a avut nevoie aproape de șapte mii de voturi pentru a ajunge în Legislativ.

La Bălți, considerată capitala de nord a țării, liderul Partidului Nostru, rusofilul Renato Usatîi obține victoria, chiar din primul tur. Politicianul care în ultimii ani s-a aflat mai mult la Moscova, și-a făcut în mare parte campanie pe Facebook, prin intermediul live-urilor, câștigă un nou mandat de primar, pentru patru ani, cu peste 60 la sută din voturi.

Iar la Orhei, în lipsa fostului primar, Ilan Șor, care a fugit după schimbarea puterii de la Chișinău, oamenii votează apropiații contoversatului politician. Aproape 80 la sută obține candidatul Partidului Șor.

Comentatorul politic, Dionis Cenușă susține că victoria candidatului Partidului Șor în Orhei și cea a lui Usatîi din primul tur reprezintă de fapt un eșec al partidelor de la guvernare ”de a cuceri discursul public în unele regiuni vulnerabile la corupție și populism politic. Să fii la putere, deja de peste 4 luni, fără a fi capabili de a identifica rapid elite locale și a îndeparta regiunile de influența “offshore-urilor” denotă niște probleme esențiale în abilitățile politice ale forțelor de la putere”. 

Peste două săptămâni, vor avea loc alegeri locale generale în 380 de localități unde niciun candidat la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. În alte 518 localități, au fost aleși edilii.

În 20 localităţi, candidatul la funcţia de primar a obţinut 100% din voturile valabil exprimate. Și asta pentru că în buletinul de vot, era înscris un singur concurent electoral.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre rezultatele alegerilor de duminică din R.Moldova