Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România rămâne singură în MCV

27164122_10160144353265107_3307558268907879765_o.jpg

logo UE
Comisia Europeană regretă faptul că România nu a urmat recomandările din 2018
Sursa imaginii: 
Europea Union

Comisia Europeană  propune includerea Bulgariei în mecanismul pan european de supraveghere a statului de drept. România, care face pași înapoi în ultimii ani, va continua singură în cadrul MCV.  

Anul acesta, experții Comisiei Europene s-au aplecat asupra activității CSM și asupra noii create Secții de investigare a infracțiunilor din justiție. Se amintește întregul dialog avut pe parcursul anului între București și Bruxelles prin care pașii înapoi făcuți față de progresele din 2016 sunt subliniați.

O mare parte din recomandările Comisiei din ultimul raport MCV nu au fost îndeplinite de către autoritățile de la București, se mai arată în textul publicat azi la Strasbourg. 

Referitor la  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sunt subliniate disfuncționalitățile și se spune că nu există o colaborare în interiorul instituției. CSM este criticat, deasemenea  fiindcă nu a numit o conducere permanentă a Inspecției Judiciare, așa cum era recomandat în raportul MCV din 2018.

Cum era de asteptat, raportul dedică o analiză și înființării  Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), arătând că ea a fost creată fără consultarea actorilor din sistem și că nu s-a ținut cont de recomandările  Comisiei de la Veneția în privința acesteia. 

Apoi, numirile la parchete sunt făcute printr-o procedură care nu exclude influența politicului, se mai spune în text. 

In fine, excelenta activitate a DNA de pâna acum este pusă anul acesta sub semnul întrebării întrucât ea prezintă o descreștere semnificativă, iar lupta anticorupție a scăzut foarte mult.

De la an la an, situația –în loc să se îmbunătățească – se degradează. In 2017, România avea 12 recomandări prin acest mecanism de verificare si cooperare, iar în 2018 lor li s-au adăugat alte opt. Acestea erau referitoare la legile justiției, la numirile din sistemul judiciar și la codul penal și cel de procedură penală. 

De aceea, România nu poate scăpa de monitorizarea europeană. Începând cu anul viitor, ea nu poate  fi cuprinsă sub cupola mai largă a Ciclului de revizuire a statului de drept în UE. Acesta va fi doar cazul Bulgariei, dacă propunerea este acceptată de statele membre. 

Acest mecanism pan european își propune să observe gradul de respectare a valorilor fundamentale în toate statele UE, să prevină derapajele și să  aplice corecții acolo unde este cazul. 

România rămâne izolată în MCV, pe când celelalte 26 de state membre (în caz de Brexit) vor fi analizate împreună și în același timp separat.