Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Donald Tusk recomandă acordarea unui termen suplimentar

2e285580-a8fc-4b68-abde-d5be699e077a_preview.jpg

Tusk Tajani
Donald Tusk vrea să-i scutească pe liderii UE de un nou summit
Sursa imaginii: 
EUropean Union 2019

In urma deciziei Prim Ministrului britanic Boris Johnson de a suspenda procesul de ratificare a Acordului de retragere, la Bruxelles se recomandă acceptarea unei întârzieri la Brexitului. 

Liderii europeni nu sunt nevoiți să se reunească pentru a decide să-i acorde Londrei un timp suplimentar de trei luni. Noua dată a Brexitului , dacă statele membre sunt de acord, ar fi 30 ianuarie 2020. 

Donald Tusk recomandă ca decizia să se ia prin procedură scrisă. 

O reuniune formală este absolut  necesară doar dacă Londra cere la un moment dat o perioadă suplimentară de peste trei luni.

Totuși, nu este sigur că în actuala situație toate cele 27 de state implicate în decizie vor fi de acord. Se crede că Franța ar fi de acord doar cu o extindere a termenului motivată de organizarea alegerilor anticipate în Regatul Unit. 

Intre timp, Comisia Europeană a reacționat si ea după noile evenimente din Camera Comunelor spunând că ia notă de necesitatea unei extinderi a datei limită si că așteaptă ca guvernul britanic să-i comunice urmarea. 

Pentru moment UE încearcă să rămână pe cât de neutră posibil astfel încât  să nu fie amestecată în disputa internă de la Londra. 

Diplomații europeni consultați în această seară se bucură că ar putea evita  un nou summit la Bruxelles, dar rămân prudenți: Franța ar putea cere organizarea unei reuniuni si ar putea bloca procesul...