Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Țapardel (PSD): Noul comisar european trebuie propus de Guvernul Dăncilă

tapardel_comisar_european_guvern_dancila.jpg

Claudia Țapardel crede că viitorul comisar european trebuie propus de Guvernul Dăncilă (Sursa foto: Facebook/Claudia Țapardel)
Claudia Țapardel crede că viitorul comisar european trebuie propus de Guvernul Dăncilă (Sursa foto: Facebook/Claudia Țapardel)

Competența desemnării unui candidat pentru postul de comisar european îi revine Guvernului Dăncilă, declară la RFI fosta eurodeputată PSD Claudia Țapardel. Voci din PNL au spus în ultimele zile că numele candidatului nu trebuie propus de Executivul demis prin moțiune de cenzură, ci de viitorul Cabinet liberal.

Claudia Țapardel crede că ”această problemă a comisarului european trebuie soluționată cât mai curând. Este adevărat că președinta desemnată a Comisiei Europene a transmis să se facă noi nominalizări pentru România, dar din câte înțeleg, nu există o comunicare oficială, pe bază de document transmis Guvernului României, prin care să facă o nouă propunere”.

Fosta eurodeputată PSD consideră că ”în continuare, această competență revine Guvernului Dăncilă, pentru că pe de o parte, Constituția permite acest lucru și trebuie rezolvată această problemă a comisarului european. Pe de altă parte, să știți că și în cazul Austriei sau Italiei, acești comisari europeni au fost desemnați de către guverne interimare. Eu cred că în momentul în care președinta CE va veni cu o comunicare oficială, prin care solicită un nou comisar, primul-ministru al României, doamna Dăncilă, va veni cu un nou nume”.

Întrebată câtă legitimitate mai are Guvernul PSD să propună alt candidat de comisar european, social-democrata a răspuns: ”Eu cred că legitimitatea nu constă în dreptul de a propune sau nu, ci în legitimitatea persoanei care va fi desemnată”.

 
Claudia Țapardel, despre postul de comisar european