Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Există șansa ca și fără Victor Ponta învestirea guvernului Orban să treacă la limită"

zachman.jpg

Jurnalistul Sebastian Zachmann este editor Politică la ziarul "Adevărul"
Image source: 
Facebook/ Sebastian Zachmann

Biroul Politic Naţional al PNL se reuneşte, joi, pentru a stabili lista finală a miniştrilor care vor face parte din Guvernul Orban. După discuţii, lista şi Programul de Guvernare urmează să fie depuse la Parlament. “Liderii PNL se laudă că au convins deja 10 parlamentari neafiliați să voteze noul guvern însă tot ar mai avea nevoie de 5 – 6 voturi”, spune la RFI jurnalistul Sebastian Zachmann, de la “Adevărul”. “Există șansa ca și fără Victor Ponta învestirea noului Guvern să treacă la limită”, mai spune ziaristul.

Sebastian Zachmann: Teoretic, Ludovic Orban poate să obțină voturile necesare pentru învestirea Cabinetului, însă calculul este foarte strâns. Există câțiva parlamentari care nu mai au apartenență politică clară în acest moment, fie că vorbim despre foști senatori și deputați de la PSD, de la ALDE și chiar de la PMP, care nu mai activează în niciun grup politic, dar care n-au pus umărul la căderea moțiunii de cenzură însă acum, la învestirea noului guvern, ar putea da un vot pozitiv în urma negocierii cu liberalii. De altfel, liderii PNL se laudă că au convins deja 10 parlamentari neafiliați să voteze noul guvern însă tot ar mai avea nevoie de 5 – 6 voturi.

Rep: Cât de importantă credeți că va fi lista miniștrilor pentru cei care și-au arătat disponibilitatea de a vota cabinetul Orban?

Sebastian Zachmann: Nu cred că va avea vreo importanță, pentru că cei care au anunțat deja că votează Guvernul au o înțelegere cu Ludovic Orban, iar cei care încă șovăie dacă să voteze sau nu guvernul pentru aceștia e mai puțin important numele miniștrilor care apar acolo în viitorul Guvern, mult mai importantă e negocierea directă, ce anume le oferă Ludovic Orban într-o perspectivă politică. Fiecare încearcă deja să își negocieze un viitor loc eligibil pe listă (la viitoarele alegeri – n.red.), un viitor mandat de parlamentar sau poate o funcție de conducere la nivel local. Însă, spre deosebire de moțiunea de cenzură - când Victor Ponta a anunțat că susține demersul PNL și toți parlamentarii ProRomânia au votat în bloc moțiunea Opoziției – acum e mai ușor pentru parlamentarii care nu fac parte din PSD sau din ProRomânia cu carnet de partid să voteze învestirea guvernului, pentru că nu mai e aceeași presiune politică a PSD, care știm foarte bine, i-a supravegheat pe toți parlamentarii să nu cumva să meargă să ia bilele și să le pună în urnă. Deci există această șansă ca și fără Victor Ponta învestirea noului Guvern să treacă la limită.

Rep: Ce părere aveți despre planul PSD ca miniștrii propuși să fie audiați pe larg și la sânge în comisiile parlamentare de specialitate?

Sebastian Zachmann: Planul PSD este de a arăta că Opoziția - formată din cei 7 bărbați, cum le spune Viorica Dăncilă, – nu e în stare să strângă o nouă majoritate parlamentară chiar dacă a dat jos Guvernul Dăncilă. Cel mai favorabil scenariu pentru PSD ar fi ca Guvernul Orban să pice la votul din Parlament exact înaintea turul 1 al alegerilor prezidențiale, pentru că până la urmă ar fi eșecul președintelui Klaus Iohannis, sau ar fi vândut de PSD ca un eșec al lui Klaus Iohannis exact înainte de alegeri. Ulterior, după primul tur al prezidențialelor, în funcție de rezultat, dacă Viorica Dăncilă va intra în turul 2, sigur că PSD va avea tot interesul să împingă votul pentru formarea noului guvern abia după alegerile prezidențiale, exact după modelul din 2009 când în preajma alegerilor nu am avut guvern și apoi după rezultatul prezidențialelor s-a format o nouă majoritate. Exact așa se va întâmpla și acum. Parlamentarii vor aștepta să vadă cine va ieși președinte și în funcție de votul oamenilor se vor reconfigura puterile în parlament.

 

 
Jurnalistul Sebastian Zachmann, de la ziarul Adevărul, despre șansele Guvernului Orban de a trece de votul Parlamentului