Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franco, scos din mausoleu. Ce scrie presa spaniolă despre acest eveniment

Dictatorul Franco, cel care a condus Spania cu o mână de fier din 1939 şi până la moartea sa în 1975, a fost exhumat ieri din mausoleul său monumental de la Madrid, la 44 de ani de la sfârşitul unui regim ale cărui răni nu s-au închis încă, relatează AFP. 

Descendenţii învingătorului sângerosului Război Civil (1936-1939) au strigat ”Trăiască Spania!” plasând într-un dric rămăşiţele care au fost transferate cu elicopterul la Cimitirul Mingorubbio, în nordul Madridului, unde este înhumată soţia dictatorului. Aproximativ 200 de nostalgici îl aşteptau în pofida interzicerii unei manifestaţii de către autorităţi. 

Sicriul a fost purtat de opt membri ai familiei lui Franco, printre care şi strănepotul său Louis de Bourbon, văr îndepărtat al regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, şi este transportat cu elicopterul către cimitirul Mingorrubio El Pardo din nordul Madridului, unde este înmormântată şi soţia fostului dictator.

”Franco nu va muri niciodată”, a declarat pentru AFP Miguel Maria Martinez, un pensionar. ”El a salvat Biserica şi ne-a ferit de comunism”, a declarat la rândul său Jose Martinez. La Cimitirul Mingorubbio, o slujbă religioasă era oficiată de către fiul lui Antonio Tejero, autorul în 1981 al unei tentative de lovitură de stat în Parlamentul spaniol.

Premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din transferul rămăşiţelor o prioritate încă de la venirea sa la putere, în iunie 2018, pentru ca acest mausoleu, fără echivalent în alte ţări din Europa Occidentală care au fost conduse de dictatori, să nu poată să mai fie un ”loc de apologie” a franchismului.

"Exhumarea rămăşiţelor lui Franco trebuie să ne ajute să reflectăm la ceea ce înseamnă aceasta pentru imaginea ţării noastre şi pentru democraţie", a scris pe Twitter vicepremierul Carmen Calvo.

Promisă în vara lui 2018, operaţiunea a fost întârziată cu un an de recursuri în justiţie ale descendenţilor dictatorului, care a preluat în 1936 conducerea unei revolte militare împotriva Guvernului republican ales şi a condus o reprimare sângeroasă după victorie, scrie El Pais.

Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea alegerilor legislative de la 10 noiembrie, criticii lui Sanchez, atât de dreapta, cât şi de stânga, îl acuză de faptul că face din această exhumare un argument electoral, în contextul în care manifestaţii violente în Catalonia l-au pus pe socialist în mare dificultate.

Ziarul El Diario scrie: „Copiii noștri vor afla într-o zi despre istoria reală a Spaniei, mai degrabă decât o versiune falsă care acoperă regimul Franco? Vom putea să îi punem sub acuzare pe cei care neagă sau justifică toate crimele comise în timpul dictaturii? Prea multe întrebări fără răspunsuri. Ele arată cât de profund anormală este Spania în ceea ce privește democrația, nu numai în comparație cu Italia și Germania, ci și cu Argentina, Chile și chiar Cambodgia”.

Asta în timp ce publicația "La Razon" admite că "premierul Pedro Sanchez poate sărbători o mică victorie, dar, în ciuda mobilizării mass-media a serviciilor publice, figura fostului șef al statului, care a murit în 1975, are o influență redusă asupra alegătorilor. Majoritatea covârșitoare dintre ei- 66,4 la sută - nici măcar nu s-au născut sau mai puțin de 15 ani în 1975. După un spectacol morbid, spaniolul de rând nu e interesat de războiul civil și dictatură, pe care țara a lăsat-o de mult timp în urmă și care nu ar trebui să provoace altceva decât un zâmbet ironic ".

Francisco Franco a condus Spania de la victoria sa în războiul civil dintre anii 1936 şi 1939 şi până când a murit, în anul 1975. Socialiştii spanioli încearcă de mult timp să transforme complexul din Valea celor Căzuţi într-un monument dedicat victimelor războiului civil declanşat de Franco şi soldat cu circa o jumătate de milion de morţi. Circa 34.000 de victime ale acelui război sunt îngropate acolo, inclusiv mulţi luptători ai taberei republicane, care a pierdut războiul.