Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Echipa von der Leyen are o zână rea

p040692-322096.jpg

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen este criticată vehement pentru ca vrea să locuiască în Comisia Europeană
Image source: 
Etienne Ansotte/European Union

Si dacă echipa Juncker ar rămâne la Bruxelles și după 1 decembrie 2019? Ipoteza este studiată întrucât Ursula von der Leyen, în ciuda tuturor concesiilor făcute, nu reușește să alcătuiască un ansamblu acceptabil.

S-ar zice că zâna cea rea, nechemată la botez, se răzbună. Nimic nu-i merge Ursulei von der Leyen de când a venit să preia sarcina europeană la Bruxelles.

Nominalizarea lui Thierry Breton de catre Élysée (după respingerea lui Sylvie Goulard) îi face să surâdă pe creștin democrații (PPE) din Parlamentul European. 

Ei știu deja că-i vor face viața imposibilă lui Breton, fost ministru al economiei și președinte al grupului Atos. Undeva, în lunga și distinsa carieră a francezului, vor găsi ei o falie și o vor folosi. 

Lor li se alătura social-democrații (S&D) care se vor baza pe aceleași puncte de slăbiciune sau vor găsi altele. Verzii le vor sări în ajutor. 

Si cine îi prezice deja lui Breton o soartă dificilă? Este vorba tocmai despre diverși deputați europeni francezi care pun în chestiune tocmai actuala sa poziție în fruntea grupului Atos. 

Atos, care se bazează mult pe subvenții europene, este un actor major al lumii digitale europene, parte a portofoliului care este propus pentru Breton – conflictul de interese este evident. 

Audierea lui Breton (dacă va avea loc) nu va fi tehnică, ci eminamente politică. 

Iar von der Leyen a renunțat să mai ceară femei din partea României și a Ungariei, mai ales după ce Viktor Orban a spus categoric că va menține candidatura ambasadorului Oliver Varehlyi. 

Parlamentul European ceruse însă clar ca jumătate din echipă să fie femei. Nu sunt? Ghinion, echipa nu trece, par să spună aceleași mari grupuri politice care se răzbună și astfel de îndepărtarea candidaților lor respectivi din cursa pentru șefia Comisiei. 

România îi dă și ea de furcă Ursulei întrucât, după cum merg discuțiile politice la București, un nume nu va fi trimis pâna la începutul lunii noiembrie, cel mai devreme. 

In aceste condiții, data de investire de 1 decembrie pare greu de atins. 

In fine, pentru a face lucrurile și mai dificile, cum Brexit va fi sigur amânat pentru 30 ianuarie 2020, von der Leyen îi va cere un candidat guvernului britanic. Cine va fi acela/aceia și ce portofoliu i se poate da? Greu de zis...