Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist despre al-Baghdadi: Dispare liderul, dar nu dispare ideologia

al-baghdadi.jpg

Abu Bakr al-Baghdadi
Image source: 
AL-FURQAN MEDIA/AFP via en.rfi.fr

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat, în cadrul unui discurs, că liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit în Siria. Potrivit acestuia, militarii americani l-au încercuit pe Baghdadi, iar acesta și-a detonat vesta cu explozibili pe care o avea asupra sa.

Ce înseamnă moartea lui al-Baghdadi pentru viitorul organizației teroriste? Am întrebat-o pe Oana Popescu Zamfir, directorul Global Focus Center.

Oana Popescu Zamfir: Uciderea liderului va fi foarte importantă pentru mișcarea Stat Islamic. Cu siguranță înseamnă, în primul rând, o slăbire a acesteia. S-a întâmplat la fel și atunci când a fost prins și ucis Osama bin Laden. S-a întâmplat la fel în ocazii anterioare când au fost înlăturați lideri importanți, inclusiv atunci când al-Baghdadi însuși a fost, se pare, rănit și trebuit să se retragă pentru o perioadă de câteva luni. Iar Statul Islamic, față de dimensiunile și puterea de foc pe care o avea acum un an sau doi, suferise niște înfrângeri semnificative.

Pe de altă parte, să nu credem că asta rezolvă problema. Pentru ei reprezintă, cu siguranță, o pierdere majoră și o slăbire pentru moment, dar Statul Islamic a devenit o ideologie, una care nu este limitată la granițele fizice ale rețelei sale. Este o ideologie care se propagă în foarte mare măsură către vest în mediul online.

Radicalizarea se petrece la distanță de foarte multe ori. Știm că sunt foarte mulți cetățeni ocidentali care și în clipa de față se află fie captivi în Orientul Mijlociu, fie în libertate în rândurile Statului Islamic. Dispare liderul și cel care furniza direcție și capacitate de mobilizare, dar nu dispare ideologia, iar pe acest fond operațiunile recente dirijate tot la ordinul președintelui SUA Donald Trump sau cu sprijinul lui, la inițiativa președidntelui turc Erdogan, nu vin să favorizeze o victorie decisivă asupra Statului Islamic acolo.

Haosul provocat de intervenția turcă împotriva kurzilor, de evadările luptătorilor statului islamic care au avut loc în urma acestor raiduri înseamnă că situația de pe teren este foarte volatilă, rămâne foarte volatilă și rămâne de văzut în ce măsură asta va contribui suplimentar la slăbirea organizației teroriste sau din contră.

Nu în ultimă instanță, dincolo de valoarea operațională a uciderii lui al-Baghdadi, rămâne valoarea simbolică. Donald Trump are toate motivele acum să iasă și să spună că toate aceste critici care i-au fost aduse față de modul în care a înțeles să lase mult mai multă mână liberă Rusiei, Turciei în regiune, faptul că a întors armele împotriva foștilor lui aliați kurzi, faptul că a reușit să aducă în aceeași barcă forțele lui al-Assad împreună cu cele turce pe teren, că (au fost nefondate) și că realitatea i-a dat câștig de cauză, a înregistrat o victorie majoră. În clipa de față el este marele câștigător, chiar dacă operațiunea, așa cum sunt șanse mari să fie, a fost doar printr-o coincidență de timp derulată simultan cu toate aceste mișcări de trupe. Are toate motivele să iasă să se laude cu asta și să câștige puncte în plus în sondaje.

Reporter: Pe de altă parte, Donald Trump a ținut, în discursul său, să mulțumească Rusiei, Turciei, Siriei, Irakului. Acestea au fost țările menționate. Ce să înțelegem de aici?

O.P: Că așa cum am văzut, președintele american are o abordare mult mai tranzacțională asupra relațiilor internaționale, cât și a operațiunilor militare decât abordările anterioare cu care am fost obișnuiți. Exact la fel cum nu există aliați permanenți, iar kurzii au aflat-o pe propria lor piele, la fel nu există dușmani permanenți. Ce ne spune este că astăzi se poate alia cu kurzii și mâine cu forțele pro regim din Siria, astăzi cu Rusia, iar mâine, dacă este cazul, se va regăsi pe părți opuse ale baricadei cu Rusia, atunci când este cazul să înregistreze niște câștiguri punctuale.

La fel este și relația cu Turcia. Chiar în zile consecutive, într-una a dat lumină verde interveției lui Erdogan pe teritoriul sirian, iar a doua zi i-a atras atenția că poate să îi distrugă economia dacă Turcia va trece niște linii roșii nedefinite foarte clar. Iată că acum, din nou, mulțumește Turciei. Așa cum spuneam, este o politică americană mult mai tranzacțională, care, așa cum zice și sloganul „America first”, pune în primul rând interesele americane, dar nu interese strategice, geopolitice mai largi, ci este vorba de interese punctuale. În acest caz, interesul punctual a fost prinderea și uciderea lui al-Baghdadi, neutralizarea lui sub o formă sau alta. Și într-adevăr, conglomeratul de forțe care a  făcut acest lucru posibil nu este neapărat unul care să fie favorabil Statelor Unite și politicii lor în regiune pe termen lung.

Oana Popescu Zamfir, de la Global Focus Center, intervievată de Andreea Orosz