Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este oficial: Când va avea loc votul pentru învestirea Guvernului Orban?

este_oficial_vot_investire_guvern_orban.jpg

Ludovic Orban, în fața unui test important: votul de învestitură din Parlament (Sursa foto: Facebook/PNL)
Ludovic Orban, în fața unui test important: votul de învestitură din Parlament (Sursa foto: Facebook/PNL)

Audierea miniștrilor din Guvernul Orban va avea loc marți și miercuri, urmând ca votul din plen pentru învestirea Executivului să fie dat luni, 4 noiembrie, de la ora 14.

ACTUALIZARE: Ludovic Orban, după ce calendarul propus de PNL pentru învestirea Guvernului a fost respins: "Asta este! Lumea îi va judeca. Dacă în ciuda acestor argumente şi a acestor urgenţe majore pe care le-am prezentat, dacă în ciuda cutumelor pe care le-am prezentat inclusiv pentru guvernele lor, ei din nişte calcule electoraliste şi politicianiste, ca să nu le spun de altă natură, decid un alt calendar de învestitură, asta e. Vom merge pe calendarul care este hotărât de Birourile Permanente reunite, în conformitate cu Constituţia şi cu regulamentul şedinţelor comune şi vom obţine învestitura Guvernului, atunci când va avea loc votul în plen".

 

Calendarul propus de PNL pentru învestirea Guvernului Orban a fost respins.

”Prin consens s-a adoptat ca pentru candidații la posturile de ministru audierile să fie în ziua de marți și miercuri, de dimineață de la 9, până seara. Am căutat să evităm încălecarea mai multor comisii. S-a decis de asemenea în unanimitate ca luni la ora 14 să aibă loc ședințele reunite pentru învestitura Guvernului”, a declarat luni președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, după ședința Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

”S-a convenit de asemenea ca timpul de prezentare al programului de guvernare și a intervențiilor delegațiilor să fie potrivit cutumei noastre de zece secunde pentru fiecare parlamentar. Vreau să spun că a fost prezent cu această ocazie și prim-ministrul desemnat, domnul Orban, care a prezentat lista Guvernului și programul Guvernului. S-a luat notă de ele de către Birourile Permanente reunite. Așa că a fost o zi foarte fructuoasă”, a spus șeful Senatului.

Întrebat de ce a fost respins calendarul propus de PNL pentru învestirea Guvernului Orban, Teodor Meleșcanu a precizat: ”Nu a fost o variantă a liberalilor. Nimeni nu a insistat pentru miercuri. Nu a întrunit numărul de voturi necesar și atunci s-a trecut la negocieri, prin intermediul liderilor politici, care au ajuns la o concluzie care a fost adoptată de toată lumea, în unanimitate”.

"Există anumite sensibilități, de care a trebuit să ținem seamă. Adică miercuri a fost Colectiv și am găsit cu toții că poate nu e cea mai bună zi pentru activitatea Parlamentului și pentru joi, când se puteau face în continuare audieri s-a ajuns la concluzia că e sărbătoarea morților și nu putem să o facem, s-o forțăm", a mai declarat președintele Senatului.