Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doar România mai întârzie acum Comisia von der Leyen

p040692-322096.jpg

uvdl
Ursula von der Leyen este nevoită să-și reducă pretențiile
Image source: 
European Union 2019

Intrarea în funcție a Comisiei Europene condusă de Ursula von der Leyen depinde de desemnarea candidatului român, spune serviciul de presă al instituției. 

In urma desemnării candidatului francez în persoana lui Thierry Breton si a celui ungur, Oliver Varhelyi - amândoi audiați astăzi de Ursula Von der Leyen - România este singura care nu a desemnat pe nimeni.

Pentru a facilita lucrurile, Ursula von der Leyen a renunțat să mai ceară candidaturi feminine din partea României și a Ungariei. De altfel, Viktor Orban a spus categoric că menține candidatura ambasadorului Varhelyi. 

E drept, Parlamentul European ceruse clar ca din echipă să fie femei. S-ar putea deci ca echipa să fie respinsă, în ciuda afirmațiilor Ursulei care spune că niciodată n-a existat echipă mai echitabilă. 

Dar marile grupuri politice ale Parlamentului European, supărate de îndepărtarea candidaților lor respectivi din cursa pentru șefia Comisiei, se mai pot încă răzbuna. 

In orice caz, după cum merg discuțiile politice la București, un nume nu va fi trimis pâna la săptămâna viitoare, cel mai devreme. 

In aceste condiții, data de investire a comisiei von der Leyen la 1 decembrie pare greu de menținut. Amintim că echipa ar fi trebuit deja să fie operațională la 1 noiembrie.

Cei trei candidați codași trebuie să treacă prin filtrul „moral” al comisiei JURI a Parlamentului European, înainte de a fi audiați de comisiile de resort (dacă se ajunge pâna la această etapă). 

Doar apoi Parlamentul European poate vota asupra investirii întregii echipe, care pare cea mai puțin norocoasă din istoria UE.