Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Gloria și sălbaticul sfârșit al lui Benito Mussolini

mussolini.jpg

Image source: 
Wikipedia

În data de 29 octombrie 1922, firava democrație italiană sucomba sub cizmele fasciștilor conduși de Benito Mussolini, porniți în marșul asupra Romei. Intimidat, regele Victor Emanuel al III-lea l-a numit pe liderul fascist în funcția de prim-ministru al Italiei. Benito Mussolini a profitat de ocazie pentru a acapara întreaga putere: s-a proclamat Duce și a promis că va restaura vechea glorie a Romei antice. A eșuat și a sfârșit sub gloanțele partizanilor comuniști.

Benito Mussolini s-a născut într-o familie modestă. Mama sa era învățătoare la țară, iar tatăl său era un fierar socialist, care îl prețuia foarte mult pe Karl Marx. A terminat cu greu școala secundară, din cauza problemelor de disciplină. Tot din cauza acestor probleme, a fost exmatriculat dintr-un liceu al călugărilor salezieni și a terminat cu greu un liceu public.

Benito Mussolini a plecat în Elveția în 1902, unde a avut probleme cu poliția, din cauza încăierărilor la care lua parte. S-a întors în Italia pentru stagiul militar, apoi a plecat în Austro-Ungaria, la Trento, unde a început să lucreze la un ziar socialist. A promovat idei revizioniste italiene, drept urmare a fost expulzat din Austro-Ungaria. Întors în Italia, a devenit editor al celui mai important ziar socialist, Avanti.

Declanșarea Primului Război Mondial l-a adus în conflict cu socialiștii, care susțineau pacea, în timp ce Benito Mussolini cerea intrarea Italiei în război. Exclus de socialiști, el și-a înființat propriul său ziar, Poporul Italiei. A fost mobilizat în 1915 și a servit drept caporal în armata italiană până în 1917, când a fost rănit și demobilizat.

Întors acasă, a pus bazele Mișcării Fasciste, care promitea restaurarea gloriei Romei antice. A atras rapid foști combatanți, care nu își găseau rostul după proclamarea păcii. De asemenea, a atras și sprijinul unor italieni bogați, care i-au finanțat partidul.

În octombrie 1922, Benito Mussolini și-a pierdut speranța că va câștiga puterea prin mijloace democratice, astfel că a ordonat Marșul asupra Romei. Mii de fasciști au pornit spre capitala Italiei, deciși să preia puterea. Intimidat, speriat de gândul unui război civil, regele Victor Emanuel al III-lea l-a numit prim-ministru pe Benito Mussolini. Acesta a instaurat rapid o dictatură dură. S-a proclamat Duce, a confiscat întreaga putere și a târât Italia în mai multe războaie, precum cel purtat împotriva Etiopiei ori războiul civil din Spania, unde au fost trimiși 70.000 de italieni pentru a lupta de partea dictatorului Franco.

Benito Mussolini s-a aliat apoi cu Adolf Hitler și a intrat în Cel de-al Doilea Război Mondial după ce a decis invadarea Franței. Însă participarea Italiei la război a fost un dezastru, din cauza incompetenței comandanților fasciști. După înfrângeri repetate, în 1943, Aliații au invadat Italia. Marele Consiliu Fascist l-a acuzat pe Benito Mussolini că poartă întreaga responsabilitate.

Conducătorul fascist a fost arestat, însă un comando SS l-a eliberat. Adolf Hitler l-a instalat pe vechiul său prieten în fruntea unui stat marionetă din nordul Italiei, Republica de la Salo. A încercat să fugă în Elveția, în primăvara lui 1945. A fost arestat și executat de partizanii comuniști, iar trupul său neînsuflețit a fost profanat de mulțimea dezlănțuită.

Trupurile lui Benito Mussolini și partenerei sale de viață Claretta Petacci (al doilea și al treilea de la stânga la dreapta), alături de cele ale altor fasciști executați, în Piazzale Loreto, Milano, 1945 (foto Wikipedia)

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 29 octombrie 2019