Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plahotniuc, dat în căutare internațională și interstatală

plaha.jpg

Vlad Plahotniuc a părăsit R.Moldova, în iunie 2019, după schimbarea puterii de la Chișinău
Sursa imaginii: 
Facebook/Vlad Plahotniuc

La Chișinău, Procuratura Anticorupție anunță că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc este dat în căutare internațională și interstatală. Anunțul vine după ce Plahotniuc nu s-a prezentat în fața procurorilor, atunci când a fost citat, politicianul fiind suspectat de într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii au cerut recent și mandat de arestare pe numele fostului lider democrat.

„Având în vedere desconsiderarea citației emise de procurorii anticorupție și neprezentarea sa în fața organului de urmărire penală, Vladimir Plahotniuc, anunțat inițial în căutare națională și în privința căruia a fost aplicată măsura preventivă - arestul preventiv, a fost dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție”, anunță, marți, Procuratura Anticorupție.

Procurorii susțin că Vladimir Plahotniuc are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) Cod Penal, spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

La 11 octombrie, procurorii anticorupție au cerut mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc și l-au dat în urmărire. Plahotniuc a fugit din țară în iunie, la scurt timp după schimbarea puterii de la Chișinău, iar în prezent nu se știe cu exactitate unde se află.

Potrivit materialelor cauzei penale, începute la 23 septembrie 2019, ”pe parcursul anilor 2013-2015, cetățeanul Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite. Bănuitul a înființat - prin intermediul unor persoane interpuse - mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari - circa 18 mln dolari și 3,5 mln euro. Materialele cauzei demonstrează că bănuitul cunoștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de Banca de Economii, Unibank și Banca Socială”, declară procurorul șef anticorupție, Viorel Morari.

Recent, întrebat de RFI când ar putea reveni în țară Vlad Plahotoniuc, avocatul său, Oleg Efrim, a cărui Casă de Avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” a anunțat că îl va reprezenta pe fostul lider al Partidului Democrat, ne-a spus că nu are împuterniciri să vorbească la acest subiect. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre anunțul PA privind darea în căutare internațională a lui Vlad Plahotniuc