Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK: Deputații au votat pentru alegeri anticipate pe 12 decembrie

camera_comunelor.png

Camera Comunelor
Deputații britanici au aprobat proiectul de lege al guvernului de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 12 decembrie
Image source: 
BBC

Camera Comunelor a parlamentului britanic a aprobat propunerea guvernului de organizare a alegerilor parlamentare anticiate pe 12 decembrie. Proiectul a fost trimis Camerei Lorzilor care este așteptată să-l adopte miercuri. 

Votul covârșitor asupra proiectului de lege - 438 la 20 - a fost înlesnit de renunțarea de către obiecțiile Partidului Laburist din opoziție la propunerea guvernului Partidului Conservator condus de prim ministrul Boris Johnson. 

Proiectul adoptat de deputați a fost trimis imediat spre dezbatere Camerei Lorzilor care-l va dezbate în cele trei lecturi până miercuri și dacă textul nu este amendat atunci va merge la promulgare la Regina Elisabeta a II-a.

Această modalitate a fost adoptată după respingerea de către Camera Comunelor a moțiunii premierului Johnson privind convocarea alegerilor anticipate, moțiune care necesita o majoritate de 2/3.

Opoziția a refuzat să sprijine alegerile anticipate până ce guvernul nu excludea posibilitatea ieșirii din Uniunea Euopeană fără un acord.  

Între timp, UE a aprobat amânarea Brexit de pe 31 octombrie 2019 până pe 31 ianuarie 2020.

Premierul Johnson a negociat un nou acord cu UE în lunile septembrie și octombrie, dar Camera Comunelor a refuzat să voteze, deputații opuși acordului nefiind siguri că Marea Britanie nu va ieși fără acord. 

Noul parlament ales pe 12 decembrie va decide ce se va întâmpla cu acordul negociat: premierul Johnson speră ca Partidul Conservator să obțină o majoritate absolută în Camera Comunelor, care îi lipsește la ora actuală și să ratifice acordul. 

Actuala opoziție, compusă în principal din Partidul Laburist, Partidul Naționalist Scoțian și Partidul Liberal Democrat se opune acordului sau chiar ieșirii din UE.