Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles: von der Leyen respinge și a treia propunere a României

negrescu.jpg

Victor Negrescu nu era candidatul așteptat de Bruxelles
Image source: 
Facebook / Victor Negrescu

Comisia Europeană spune că are dubii serioase privind legitimitatea Vioricăi Dăncilă de a propune un nou candidat. Numele lui Victor Negrescu a fost însă trimis după ce Ursula von der Leyen a cerut cu insistență, la începutul săptămânii, un candidat român. 

Ursula von der Leyen intră în panică. Timpul trece, se apropie data probabilă a audierii parlamentare a ultimilor candidați desemnați de Franța și Ungaria și echipa tot nu e completă.

Comisia von der Leyen, prevăzută a fi operațională la 1 noiembrie, are deja o lună întârziere. 

Este de înțeles, prin urmare, că președinta desemnată a echipei cere un candidat român. Ce nu e de înțeles este că a făcut-o în momentul în care nu avea cum să obțină așa ceva.

Încercând să forțeze mâna Bucureștiului, von der Leyen spera de fapt să obțină în fine un candidat și avea în minte pe cineva anume. Rezultatul a fost însă diametral opus. 

Prin urmare, doamna von der Leyen a înțeles acum că nu poate face nimic altceva decât să aștepte începutul săptămânii viitoare când  un nou guvern ar putea fi validat în România. 

Problema este că așteptarea aceasta devine riscantă pentru echipă și pentru Ursula însăși dacă nici după 4 noiembrie România nu va avea un guvern. 

Iar începând cu 1 noiembrie, von der Leyen va fi obligată sa ceară și Londrei un candidat pentru Comisia Europeană, cu toate că acea persoană ar putea avea o trecere foarte scurtă prin echipa de la Bruxelles.